Print
LEDSKRED I LEDDET MELLEM SKULDERBLAD OG NØGLEBEN

Diagnose: LEDSKRED I LEDDET MELLEM SKULDERBLAD OG NØGLEBEN
(LUXATIO ARTICULI ACROMIOCLAVICULARE)

Anatomi:
Nøglebenet danner led med brystbenet samt skulderbladets øvre knoglefremspring (acromion). Leddet mellem nøgleben og acromion (AC-leddet) er forstærket med flere ledbånd.
 1. Clavicula
  (Nøgleben, Kraveben)


 2. Lig. transversum scapulae

 3. Scapula 
  (Skulderblad)


 4. Acromion

 5. Ligamentum acromioclaviculare

 6. Ligamentum coraco-acromiale

 7. Lig. Trapezoideum 
  (Lig. coracoclaviculare)


 8. Lig. conoideum 
  (Lig. coracoclaviculare)


LEDDET MELLEM SKULDERBLAD OG NØGLEBEN


Årsag: Ledbåndene mellem skulderbladets øvre knoglefremspring (acromion) og nøglebenet kan blive beskadiget, hvis de bliver udsat for en voldsom belastning, som f.eks. fald på strakt arm. I lette tilfælde sker der en forstuvning med forstrækning af ledbåndene, (distorsio). I svære tilfælde sker der et delvist ledskred (subluxatio) med bristning af nogle af ledbåndene, der holder nøglebenet på plads. Nøglebenet kan da bevæges lidt i forhold til acromion. I de sværeste tilfælde sker der et totalt ledskred med bristning af alle ledbånd, således nøglebenet ikke længere har kontakt med acromion (luxatio).

Symptomer: Smerter ved yderste del af nøglebenet samt ved bevægelse i skulderleddet. Ved total ledskred er nøglebenet så løst, at det kan prominere under huden.

Akut behandling: Se her.


Undersøgelse: Ved totale ledskred stilles diagnosen let ved almindelig klinisk undersøgelse. Ved delvise ledskred (subluxatio) kan lægen eventuelt lægge en lokalbedøvelse i leddet mellem skulderbladets øvre knoglefremspring (acromion) og nøglebenet. Hvis idrætsudøveren bliver smertefri i perioden lokalbedøvelsen varer, er det sikkert, at smerterne stammer fra AC-leddet (diagnostisk blokade). Graden af løshed af leddet kan vurderes ved ultralydscanning (eller røntgen), samtidig med leddet belastet, (Ultralydbillede).

Behandling: De fleste vil tilråde behandling med kortvarig aflastning og herefter styrketræning af skuldermusklerne inden for smertegrænsen.
Nogle tilråder operation, men resultaterne er ikke overbevisende,
(article-1), (article-2). Det er ikke ualmindeligt, at idrætsfolk med stor belastning af armen over hovedhøjde (kastere, vægtløftere, ketsjerspil) vil have langvarige gener, der kan strække sig over mange måneder.


Komplikationer: Efter (delvis)ledskred i leddet mellem skulderbladets øvre knoglefremspring (acromion) og nøglebenet opstår der hyppigt slidgigtforandringer i leddet. 
Disse kan forsøges behandlet med gigtpiller (NSAID) eller injektion med binyrebarkhormon. Ved utilstrækkelig effekt og betydelige vedvarende gener kan man operativt fjerne yderste del af nøglebenet.

Joomla SEO powered by JoomSEF
Banner