Achillessenebetændelse

 

Diagnose: ACHILLESENEBETÆNDELSE
(TENDINITIS ACHILLES)


Anatomi:
Lægmusklen (M Gastrocnemicus) består af to muskelhoveder, der samles i et bredt senebånd, der fortsætter i Achillessenen. På forkanten af Achillessenen hæfter en anden af de store lægmuskler (M Soleus), der således kommer til at udgøre en del af Achillessenen. Achillessenen fæster på hælknoglen (calcaneus). Det svageste sted på Achillessenen findes ca. 3 cm over fæstet på hælknoglen hos voksne, mens det hos børn ofte er ved Achillessenefæstet på hælknoglen. Achillessenebetændelse hos børn er derfor relativt sjældent.

 

  1. M. soleus
  2. Tuber calcanei
  3. Tendo calcaneus (Achillis)
  4. M. gastrocnemius

UNDERBEN BAGFRA

Årsag: “betændelse” (inflammation) opstår ved gentagne overbelastninger i form af løb og afsæt. Risikoen for belastningsskader af Achillessenen stiger med alderen.

Symptomer: Smerter ved aktivering af Achillessenen (løb og afsæt), tryk på senen og ved udspænding af senen. Senen føles ofte fortykket.

Akut behandling: Se her.

Undersøgelse: I lette, tidlige tilfælde hvor ømheden er langsomt indsættende uden pludselig forværring, kræves ikke nødvendigvis lægeundersøgelse. I tilfælde, hvor der fornemmes et smæld eller pludselig jagende smerte i senen, bør man straks søge læge for at udelukke en (delvis) bristning af Achillessenen eller bristning af soleusmusklen. Dette afgøres bedst ved ultralydscanning, da almindelig klinisk undersøgelse vil overse en del behandlingskrævende skader. I alle tilfælde, hvor forløbet ikke går jævnt fremad, bør der tidligt i forløbet udføres en ultralydscanning. Ved ultralydscanning vil man kunne vurdere omfanget af forandringer i senen: betændelse i senen (tendinitis), arvævsdannelse i senen (tendinosis), forkalkninger i senen, betændelse af senevævet rundt om senen (peritendinitis), slimsæksbetændelse (bursitis) samt (delvise) bristninger (article) (Ultralydbillede).

Behandling: Behandlingen består primært i aflastning fra den smerteudløsende aktivitet (løb). Hvis behandlingen indsættes hurtigt, kan skaden i nogle tilfælde ophele på få uger. Hvis smerten har været til stede i flere måneder, og hvis der ved ultralydscanning er fundet fortykkelse af og forandringer i senen, må man ofte påregne et genoptræningsforløb over flere måneder. Hos langt de fleste børn vil aflastning og forsigtig udspænding være tilstrækkelig til at få symptomerne i ro. I svære, langvarige eller gentagne tilfælde hos teenagere lægges endvidere vægt på styrketræning ved at aktivere senen samtidig med den udspændes (eccentrisk træning) (article). Det er nødvendigt at fodtøjet er i orden (gode løbesko med stødabsorberende hæl og ikke for løs hælkappe). Man kan aflaste Achillessenen ved at gå i sko med hælforhøjelse, mens hælindlæg i skoen kun har mindre betydning, da den forhøjelse, man opnår ved at lægge et indlæg i skoen, er yderst begrænset. Is-behandlingen i 20 minutter bør gentages hver gang man i genoptræningsforløbet fremkalder ømhed i Achillessenen.

Genoptræning af børn og unge: INSTRUKTION

Bandage: Tapning ved Achillesseneproblemer er af tvivlsom betydning, men kan forsøges, da tapen ikke gør nogen skade, hvis den anlægges rigtigt (tape-beskrivelse).

Komplikationer: Hvis ikke forløbet går jævnt fremad, bør der udføres en ultralydscanning for at udelukke: