Blødning under tånegl

BLØDNING UNDER TÅNEGL

Diagnose: BLØDNING UNDER TÅNEGL
(HAEMATOMA SUBUNGUIS)


Anatomi:
Neglen er bundet fast til yderstykket på tåen, og er med til at beskytte denne.

Årsag: Blødninger under tåneglene (specielt storetåen og tåen ved siden af) opstår oftest på grund af, at tåen støder mod indersiden af skoen eller at idrætsudøveren bliver trådt over tæerne. Skader på tå og negl er særdeles hyppige i sport (article). Da tåneglen er stramt bundet til tåen, vil selv få dråber blod under en tånegl medfører en betydelig smerte. Blødningen kan løsne neglen, så denne kommer til at sidde løs og senere falde af. (Foto)

Symptomer: Smerter og mørk misfarvning (”Sort tå”, ”Tennis tå”) af tåneglen.

Undersøgelse: Blødning under en negl kræver sædvanligvis ikke lægeundersøgelse.

Behandling: Smerterne svinder sædvanligvis efter få dages aflastning. Ved udtalte smerter og misfarvning under tåneglen, kan man bore en hul i neglen og tømme blødningen ud, hvorefter smerterne aftager betydeligt (article). Hvis man vælger at udtømme blødningen anbefales det, at man bader foden i sæbevand et par gange dagligt for at nedsætte risikoen for infektion under neglen. Smerterne kan eventuelt behandles med panodil, eventuelt i kombination med gigtpiller (NSAID). Risikoen for at forværre skaden ved fortsat idrætsaktivitet er minimal. Det er naturligvis vigtigt, at ændre de forhold ved skoen, der har udløst blødningen under neglen. Hvis neglen sidder løs, kan denne fjernes.

Genoptræning: Træningen kan sædvanligvis forsætte uændret.
Se i øvrigt genoptræning, generelt.

Bandage: Hvis tåneglen er løs, kan man nedsætte smerten ved at tape tåneglen fast (tape-beskrivelse).

Komplikationer: I nogle tilfælde falder tåneglen af, og det kan tage flere måneder inden en ny gror ud. Hvis der gentagne gange kommer blødning under den samme negl, bør der tages røntgen for at undersøge, om der er dannet en knoglenydannelse (exostose) på tåknoglen (yderphalangs) under tåneglen (”basketball tå”). Hvis dette er tilfældet kan exostosen operativt fjernes.