Bristning af bicepsmusklen

BRISTNING AF BICEPSSENEN

Diagnose: BRISTNING AF BICEPSSENEN
(RUPTURA BICEPS BRACHII)


Anatomi:
Overarmsmusklen (M biceps brachii) har 2 sener, der fæster på skulderbladet. Den ene sene (caput longum) går gennem skulderleddet. De to sener forener sig til musklen på overarmen og fæster lige under albueleddet på underarmsknoglerne. Funktionen af bicepsmusklen er at bøje albuen og udadrotere (suppinere) underarmen. Det lange hoved fra bicepssenen har en seneskede, der kommunikerer med skulderleddet.

 
 1. Sulcus bicipitalis medialis
 2. M. biceps brachii
 3. Epicondylus medialis
 4. Aponeurosis
  m. bicipitis brachii
 5. Sulcus bicipitalis lateralis
 6. Caput longum
  (m. bicipitis brachii)
 7. Caput breve
  (m. bicipitis brachii)
 8. M. coracobrachialis
 9. Processus coracoideus

SKULDERENS OG OVERARMENS MUSKLER, FORFRA

Årsag: Bristninger af biceps musklen (caput longum) sker ofte pga. slitageforandringer i senen efter mange års belastning eller pga. en enkelt voldsom belastning (f.eks. vægtløftning). Bristninger sker oftest, hvis musklen trækker sig sammen samtidig med den bliver udspændt (eccentrisk kontraktion). Langvarig betændelse i seneskeden (tenosynovitis) øger risikoen for bristning af senen. Det er meget sjældent, at raske sener springer.

Symptomer: Pludselig indsættende lokal ømhed efter belastningen udvendigt og forpå skulderen. Af og til udstråling ned på overarmen. Smerterne forværres når man trykker på bicepssenen udvendigt, forpå skulderen, når musklen aktiveres (forsøg på at bøje armen mod modstand) og udspændes (strække og samtid indadrotere (pronere) i albuen). Der kan ofte ses en hævelse (den sammentrukne biceps muskelbug) over albuebøjningen.

Akut behandling: Se her.

Undersøgelse: Ved pludselige indsættende smerter og hævelse over albuen bør der gennemføres lægeundersøgelse for at sikre diagnosen og påbegyndelse af korrekt behandling. Almindelig klinisk lægeundersøgelse er ofte tilstrækkelig til at stille diagnosen, men hvis der er usikkerhed om diagnosen, bør der suppleres med ultralydscanning, som er den mest velegnede undersøgelse til skulderskader, (article), (Ultralydbillede).

Behandling: Behandlingen består i aflastning og langsom genoptræning af bicepsmusklerne og de øvrige muskler rundt om skulderen. Kun i tilfælde med total bristning af bicepsmusklen kan man overveje operation, i det langt de fleste bristninger behandles med genoptræning.

Komplikationer: Hvis ikke forløbet går jævnt fremad, bør man overveje, om diagnosen er rigtig eller om der er tilstødt komplikationer. Blandt andet bør overvejes:

…samt lidelser inde i skulderen (væsken i bicepssenen kan stamme fra skulderleddet).