Bristning af det indvendige ledbånd i tommelfingerens grundled (skier’s thumb)

BRISTNING AF DET INDVENDIGE LEDBÅND I TOMMELFINGERENS GRUNDLED

Diagnose: BRISTNING AF DET INDVENDIGE LEDBÅND I TOMMELFINGERENS GRUNDLED
(RUPTURA TRAUMATICA LIGAMENTUM COLLATERALE ULNARE, SKIER’S THUMB)


Anatomi:
De fem fingre på en hånd består til sammen af 14 små, rørformede fingerknogler (phalanges). Fingerknoglerne er holdt sammen af forskellige ledbånd. Ledkapslen rundt om fingerleddenes grundled (knoled) er forstærket af tre ledbånd (to sideledbånd og et ledbånd under leddet (volart). Tommelfingeren indvendige sideledbånd (lig collaterale ulnare) er specielt kraftigt. (Foto)

Årsag: Ved slag, vrid eller overstrækning kan der opstå bristning på ledbåndet. I nogle tilfælde kan der ske en afrivning af et knoglestykke, hvor ledbåndene fæster på siden af knoglen. Bristningen sker ofte, når skiløbere falder og får vredet tommelfingeren bagover og udad (f.eks. hvis de bliver “fanget” af skistaven).
Skaden kaldes også “skiløber tommel”.

Symptomer: Ved ledbåndsbristning, vil der typisk være hævelse af leddet og ømhed på indersiden. Leddet fornemmes løst, og det er vanskeligt at dreje en nøgle i døren eller at holde et stykke papir mellem tommel og pegefinger.

Akut behandling: Se her.

Undersøgelse: Det tilrådes, at alle med pludselig opståede kraftige smerter i tommelfingeren får leddet undersøgt for at sikre korrekt diagnose og behandling. Resultaterne er bedst, hvis diagnosen stilles og behandlingen påbegyndes umiddelbart efter skaden, (article).
Ved røntgen kan man af og til se afrivning af ledbåndsfæsterne på siden af fingeren.

Behandling: De fleste ledbåndsbristninger indvendigt i tommelfingeren med tydelig løshed kræver operation. Det kan være nødvendigt med røntgenundersøgelse, ultralydscanning (article) eller MR-scanning, (article).

Genoptræning: Sædvanligvis kan man straks påbegynde konditionstræning i form af cykling og løb samt genoptræning i henhold til retningslinierne under genoptræning, generelt. Når smerten er fuldstændig svundet kan man deltage i idrætsaktiviteter. Dog bør håndbold, volleyball, basketball o.l. undgås yderligere nogle uger.

Bandage: Man vil ofte kunne stabilisere leddet med tape.
(tape-beskrivelse) .

Komplikationer: I langt de fleste tilfælde heler ledbåndene op uden komplikationer. Ved vedvarende smerter og manglende fremgang bør man konsultere sin læge igen.