Brud på fingerknogler

 

 

Diagnose: BRUD PÅ FINGERKNOGLER
(FRACTURA DIGITI MANUS)


Anatomi:
De fem fingre på en hånd består tilsammen af 14 små, rørformede fingerknogler (phalanges).

 

 1. Os lunatum
 2. Os triquetrum
 3. Os pisiforme
 4. Os hamatum
 5. Phalanx distalis
 6. Phalanx media
 7. Phalanx proximalis
 8. Os metacarpale II
 9. Ossa sesamoidea
 10. Os trapezoideum
 11. Os trapezium
 12. Os capitatum
 13. Os scaphoideum
 14. Carpus

HØJRE HÅNDS KNOGLER HÅNDFLADEN

Årsag: Ved slag, vrid eller fald på hånden kan der opstå brud i fingerknoglerne.

Symptomer: Pludselig indsættende smerter i fingeren efter fald, vrid eller slag. Smerterne forværres ved maksimal bevægelse af fingeren samt ved tryk direkte på bruddet. Af og til kan der være synlig vinkling af fingeren.

Akut behandling: Se her.

Undersøgelse: Alle med pludselig opståede kraftige smerter i en finger efter fald eller slag, bør undersøges af en læge, hvis ikke smerterne hurtigt aftager. I tilfælde af synlig vinkling af fingeren, bør lægetilsynet udføres akut. Ved røntgen kan man sædvanligvis se bruddet, og afgøre hvilken behandling, der er bedst.

Behandling: Hvis der er forskydninger i leddet kan bruddet sættes på plads i lokalbedøvelse. De fleste brud kan klares med aflastning og let bandagering, mens andre kræver gips eller operation. Langt de fleste brud kan dog behandles uden operation, (article).

Genoptræning af børn og unge: Sædvanligvis kan man straks påbegynde konditionstræning i form af cykling og løb samt genoptræning i henhold til retningslinierne under genoptræning af børn og unge, generelt. Når gipsen fjernes kan man påbegynde genoptræning af hånden og armen. Stød med hånden (boksning, håndbold, volleyball o.l.) bør undgås yderligere nogle uger.

Bandage: Det vil ofte kunne stabilisere bruddet, hvis man taper den skadede finger sammen med nabofingeren (tape-beskrivelse). Der kan fremstilles individuelle plastbandager til anvendelse under sportsaktivitet efter knoglebrud.

Komplikationer: I langt de fleste tilfælde heler bruddet op uden komplikationer. Hos enkelte kan der ske en uhensigtsmæssig opheling. Ved vedvarende smerter og manglende fremgang bør man derfor konsultere sin læge igen.