Brud på lårbenet


 

Diagnose: BRUD PÅ LÅRBEN
(FRACTURA)


Anatomi:
Lårbenet (femur) er lårets eneste knogle i låret. Talrige muskler fæster på knoglen.

  1. Caput femoris
  2. Collum femoris
  3. Trochanter minor
  4. Trochanter major

LÅRBEN FORFRA

Årsag: Brud på lårbenet opstår sædvanligvis efter et kraftigt slag eller vrid. Langt de fleste brud sker i den midterste del af lårbenet. Brud på lårbenshalsen (article) og træthedsbrud hos børn er meget sjældne (article).

Symptomer: Smerter og hævelse. Det vil sædvanligvis være umuligt at støtte på benet pga smerter.

Undersøgelse: Lårbensbrud kan sædvanligvis ses på røntgen vil sædvanligvis. Da mange træthedsbrud ikke kan ses tidligt i forløbet kan røntgenundersøgelsen gentages efter få uger. Scintigrafi, CT-, ultralyd- og MR-scanning kan ofte diagnosticere træthedsbrud langt tidligere end røntgen, (Ultralydbillede). Hyppigheden af træthedsbrud i lårbensknoglen er sjældent hos børn, men langt hyppigere hos voksne (se træthedsbrud lårben i SportNetDoc).

Behandling: Behandlingen omfatter sædvanligvis aflastning (article). I nogle tilfælde er operation nødvendig (article).

Genoptræning af børn og unge: Hvilken belastning og genoptræning, der kan tillades er helt afhængig af sværhedsgraden og behandlingen af bruddet, hvorfor al genoptræning bør foregå i tæt samarbejde med de læger, der kontrollerer behandlingen. Sædvanligvis går der mindst et par måneder inden sportsaktivitet kan tillades.

Komplikationer: Langt de fleste tilfælde heler op uden komplikationer og uden mén efter ikke-operativ behandling. Komplikations hyppigheden er højere efter operativ behandling af bruddet (article). Der kan ses benforkortning efter lårbensbrud (article) og problemer med ophelingen, hvor der kan dannes et falsk led (pseudoartrose).