Brud på nøglebenet

BRUD PÅ NØGLEBENET

Diagnose: BRUD PÅ NØGLEBENET
(FRACTURA CLAVICULA)


Anatomi:
Nøglebenet (clavicula) danner led med brystbenet samt skulderbladets øvre knoglefremspring (acromion). Nøglebenet fungerer blandt andet som fæste for mange skulder- og brystmuskler.

  1. Clavicula
    (nøgleben, kraveben)

SKELET

Årsag: Ved direkte fald på skulderen eller fald på strakt arm kan der opstå brud på nøglebenet, hvilket er et af de mest hyppige brud (udgør 5-10% af alle brud). Ledbåndene, der holder nøglebenet på plads, kan også briste ved bruddet.

Symptomer: Smerter på nøglebenet samt ved bevægelse i skulderleddet. Ved brud med forskydning af knoglen kan man ofte se en bule på nøglebenet.

Undersøgelse: Pludselig opståede kraftige smerter i skulderen med bevægelsesindskrænkning efter fald bør altid føre til akut lægeundersøgelse. Ved røntgen kan man sædvanligvis se bruddet og på baggrund af brudtypen afgøre behandlingen.

Behandling: Afhængig af brudtypen kan man vælge aflastning og eventuelt armslynge indtil smerterne svinder efter et par uger. Nogle steder vælger man at anlægge en slynge for at holde bruddet på plads (Madsens 8-tals bandage). Ved mere komplicerede brud og brud med ledbåndsbristninger vælger man oftest at stabilisere bruddet operativt. I nogle tilfælde kan man vælge at stabilisere visse brudtyper med en plade, hvilket tillader hurtigere tilbagevenden til idræt, men operationen har en relativ høj komplikationsrisiko, (article).

Genoptræning: Når smerterne er svundet (efter 2-3 uger) kan man påbegynde konditionstræning i form af løb samt genoptræning i henhold til retningslinierne under genoptræning, generelt. Efter 4-6 uger kan man starte forsigtig muskeltræning af skuldermusklerne. Først efter et par måneder vil man kunne deltage i kontaktidræt.

Komplikationer: I langt de fleste tilfælde heler bruddet op uden komplikationer. En del får dog langvarige gener efter brud på kravebenet selvom bruddet heler op. En del brud danner et falsk led (pseudoartrose), der kræver (fornyet) operation.