Brud på underarmsknogler i håndleddet

BRUD PÅ UNDERARMSKNOGLER I HÅNDLEDDET

Diagnose: BRUD PÅ UNDERARMSKNOGLER I HÅNDLEDDET
(FRACTURA)


Anatomi:
Håndleddets knogler består af 8 håndrodsknogler (ossa carpi), der sammen med underarmsknoglen (ulna) og spolebenet (radius) danner håndleddet.

 

  1. Radius
  2. Ossa metacarpi I
  3. Ossa metacarpi II
  4. Ossa metacarpi III
  5. Ossa metacarpi IV
  6. Ossa metacarpi V
  7. Processus styloideus
  8. Articulatio radio-ulnaris distalis
  9. Ulna

HØJRE HÅNDLED HÅNDRYG

Årsag: Ved slag eller fald på strakt arm, kan der opstå brud på knoglerne. Hos voksne brækker underarmsknoglerne ofte tæt på håndleddet, hvorved der opstår en karakteristisk gaffelformet vinkling af håndleddet (fractura Colles). Hos børn er brud på underarmsknoglerne ved håndleddet ofte lokaliseret til voksezonen på spolebenet (epifysiolysis radii).

Symptomer: Pludselig indsættende smerter i underarmen og smertebetinget bevægelsesindskrænkning af armen efter kraftig belastning (fald). Af og til kan der ses vinkling af underarmen.

Akut behandling: Se her.

Undersøgelse: Pludselig opståede kraftige smerter i armen med bevægelsesindskrænkning efter fald, bør altid føre til akut lægeundersøgelse. Ved røntgenundersøgelse kan man sædvanligvis se bruddet og på baggrund af brudtypen afgøre behandlingen.

Behandling: Ved betydelig forskydning eller vinkling af knoglerne sættes bruddet på plads i bedøvelse, hvorefter det bandageres i nogle få uger. Ved specielle brudtyper kan det være nødvendigt at stabilisere bruddet operativt. Det er vigtigt at påbegynde optræning af hånden, så snart bandagen fjernes, (article).

Genoptræning: Når smerterne er svundet kan man påbegynde konditionstræning i form af cykling og løb samt genoptræning i henhold til retningslinierne under genoptræning, generelt. Genoptræningsperioden er til dels afhængig af brudtype og behandling.

Bandage: Det er muligt at fremstille individuelle hårde plastbandager til håndled of fingre til anvendelse under sportsaktivitet efter knoglebrud.

Komplikationer: I langt de fleste tilfælde heler bruddet op uden komplikationer. Hos enkelte kan der ske en dårlig heling, påvirkning af blodkar- og nerveforsyningen til armen, muskellogesyndrom. Ved manglende fremgang eller påfaldende mange smerter trods hånden holdes i ro, bør man derfor konsultere sin læge.