Knoglebrud

KNOGLEBRUD I FODLED

Diagnose: KNOGLEBRUD I FODLED
(FRAKTUR)


Anatomi:
Fodens knogler omfatter de 7 fodrodsknogler (ossa tarsi), de 5 mellemfodsknogler (ossa metatarsi) og tæernes knogler (phalanx). Endvidere indgår nederste del af skinneben (tibia) og lægben (fibula) i fodleddet.

 1. Phalanx media
 2. Tuberositas ossis metatarsalis V
 3. Os cuboideum
 4. Calcaneus
 5. Talus
 6. Os naviculare
 7. Os cuneiforme laterale
 8. Os cuneiforme intermedium
 9. Os cuneiforme mediale
 10. Os metatarsalei
 11. Os sesamoideum
 12. Phalanx proximalis
 13. Phalanx distalis

FODEN, OPPEFRA

Årsag: Èn voldsom belastning i form af slag eller vrid kan medføre brud på knoglen (Røntgenbillede).

Symptomer: Smerter ved tryk (direkte og indirekte ømhed) og ved belastning (gang, løb).

Akut behandling: Se her.

Undersøgelse: Røntgen undersøgelse vil sædvanligvis vise bruddet. I nogle tilfælde kan bruddet først ses efter 14 dage, hvorfor gentagelse af røntgenundersøgelsen kan være nødvendig, hvis der fortsat er mistanke om knoglebrud.

Behandling: Behandlingen er helt afhængig af hvilke knogler, der er brækket, og om der er forskydning af brudfladerne. I nogle tilfælde vælges aflastning uden bandagering, mens andre brud kræver bandagering og eventuelt operation (article) (Røntgenbillede).

Genoptræning: Genoptræningen er helt afhængig af brudtype og behandling (konservativ eller operativ).
Se i øvrigt genoptræning, generelt.

Komplikationer: Hvis ikke forløbet går jævnt fremad, bør man lade sig lægevurdere igen for at sikre, at bruddet heler planmæssigt op. I nogle tilfælde kan der dannes et falsk led (pseudoarthrosis), hvilket vil kræve (fornyet) operativ behandling (Røntgenbillede),

Specielt: Da der er risiko for, skaden giver varige mén, bør skaden anmeldes til dit forsikringsselskab.