Knoglebrud på underarmen

BRUD PÅ UNDERARMEN

Diagnose: BRUD PÅ UNDERARMEN
(FRACTURA ANTEBRACHII)


Anatomi:
Underarms knogler består af underarmsknoglen (ulna) og spolebenet (radius).

 

  1. Albue
  2. Ulna
  3. Håndled
  4. Radius

UNDERARMSKNOGLER FORFRA

Årsag: Ved slag eller fald på armen, kan der opstå brud på knoglerne. Bruddet kan ske alle steder på knoglerne. Hos børn ses ofte, at knoglen kun “bøjer” (green-stick fraktur).

Symptomer: Pludselig indsættende smerter i underarmen og smertebetinget bevægelsesindskrænkning af armen efter fald. Af og til kan der ses vinkling af underarmen. I sjældne tilfælde kan der udvikles et akut muskellogesyndrom.

Akut behandling: Se her.

Undersøgelse: Pludselig opståede kraftige smerter i armen med bevægelsesindskrænkning efter fald, bør altid føre til akut lægeundersøgelse. Ved røntgen kan man sædvanligvis se bruddet og på baggrund af brudtypen afgøre behandlingen.

Behandling: Ved betydelig forskydning eller vinkling af knoglerne sættes bruddet på plads i bedøvelse, hvorefter det bandageres i nogle få uger. Ved specielle brudtyper kan det være nødvendigt at stabilisere bruddet operativt.

Genoptræning: Når smerterne er svundet kan man påbegynde konditionstræning i form af cykling og løb samt genoptræning i henhold til retningslinierne under genoptræning, generelt. Genoptræningsperioden er helt afhængig af brudtype og behandling.

Bandage: Der kan fremstilles individuelle plastbandager til anvendelse under sportsaktivitet efter knoglebrud på underarmen.

Komplikationer: I langt de fleste tilfælde heler bruddet op uden komplikationer. Hos enkelte kan der ske en dårlig heling, påvirkning af blodkar- og nerveforsyningen til armen, kronisk muskellogesyndrom. Ved manglende fremgang bør man derfor konsultere sin læge.