Knoglehindeafrivning

KNOGLEHINDEAFRIVNINGER

Diagnose: KNOGLEHINDEAFRIVNINGER
(PERIOSTEAL AVULSION)


Anatomi:
Fodens knogler omfatter de 7 fodrodsknogler (ossa tarsi), de 5 mellemfodsknogler (ossa metatarsi) og tæernes knogler (phalanx). På alle knogler hæfter muskler eller ledbånd, (Ultralydbillede).

Årsag: Ved kraftige vrid kan ledbåndene forstrækkes og rive et lille stykke knoglehinde fra ved ledbåndsfæstet. I andre tilfælde kan knoglehindeafrivninger opstå ved, at knoglerne støder sammen (f.eks. hvis foden bøjes bagover med stor kraft hvorved en af fodrodsknoglerne (talus) støder mod forkanten af skinnebenet). Knoglehindeafrivninger omkring fodleddet er hyppige og kan ses hos de fleste, der har spillet fodbold i mange år (“fodboldankler”). Der kan ske knoglehindeafrivninger på alle fodens knogler, hvor der fæstet sener eller ledbånd.

Symptomer: Smerter ved tryk og ved udspænding af de strukturer (muskelsener eller ledbånd), der fæstet på knoglen.

Akut behandling: Se her.

Undersøgelse: Ofte er almindelig klinisk undersøgelse tilstrækkelig. Større afrivninger kan ses ved røntgen. Mange mindre knoglehindeafrivninger kan bedst ses ved ultralydscanning eller MR-scanning, (article).

Behandling: Aflastning fra smerteudløsende aktiviteter. Større afrivninger kan nødvendiggøre operation. Mindre afrivninger kræver ingen behandling. I nogle tilfælde kan afrivninger medføre langvarige gener med smerter, der ikke svinder trods aflastning. Dette kan skyldes, at afrivningerne medfører “betændelse” (inflammation) i vævet. I disse tilfælde kan gigtpiller (NSAID) eller injektion med binyrebarkhormon rundt om afrivningen være indiceret.

Genoptræning: Genoptræningen er afhængig typen af afrivning og behandling (konservativ eller operativ).
Se i øvrigt genoptræning, generelt.

Komplikationer: Hvis ikke forløbet går jævnt fremad, bør man overveje, om diagnosen er rigtig eller om der er tilstødt komplikationer: