Ledkapselbristning forpå fodleddet

BRISTNING AF LEDKAPSLEN FORPÅ FODLEDDET

Diagnose: BRISTNING AF LEDKAPSLEN FORPÅ FODLEDDET


Anatomi:
Ankelleddet stabiliseres af en ledkapsel samt indvendigt af et bredt, vifteformet ledbånd (lig. deltoideum/mediale), udvendigt af 3 ledbånd (et forreste, ligamentum talofibulare anterius, et midterste, ligamentum calcaneofibulare og et bagerste, ligamentum talofibulare posterius), lige som der også for- og bagtil er forstærkning af ledbånd (lig. tibiofibulare anterius og posterius). Ledkapsel og ledbånd stabiliserer fodleddet, specielt ved vrid, løb med retningsskift.

Årsag: Bristning af ledkapslen forpå fodleddet opstår ved at foden overstrækkes (plantarflexion), således ledkapslen bliver overstrakt og brister. Dette ses hyppigt når en fodboldspiller sparker i jorden eller ved et vristspark rammer bolden langt ude på forfoden. I lette tilfælde tales om forstuvning/forstrækning og i svære tilfælde om hel eller delvis bristning/overrivning

Symptomer: Smerter forpå fodleddet med forværring ved overstrækning i fodleddet.

Akut behandling: Se her.

Undersøgelse: I meget lette tilfælde (lette forstrækninger) med kun minimal hævelse og ingen gener ved almindelig gang kræves ikke nødvendig lægeundersøgelse. Størrelsen af hævelsen er dog ikke altid et mål for skadens omfang. Ved mere udtalte smerter kræves lægeundersøgelse med henblik på at udelukke knoglebrud, knoglehindeafrivninger (periosteal avulsion), udvendige ledbåndsskader i fodleddet, indvendige ledbåndsskader i fodleddet og bristning af ledbånd mellem skinneben og lægben (syndesmosebristning), (article). Sædvanligvis er almindelig lægeundersøgelse tilstrækkelig til at stille diagnosen. Ved røntgen af- eller bekræftes mistanke om brud. Små knoglehindeafrivninger ses bedste ved ultralydscanning.

Behandling: Behandlingen af ukomplicerede kapselbristninger vil sædvanligvis være konservativ (genoptræning).

Bandage: I genoptræningsforløbet kan anvendelse af tape, når løbetræning på ujævnt underlag eller løb med hurtige retningsskift eller spark til bold påbegyndes. Tapen har dog ikke samme vigtige betydning som ved ledbåndsskader på ud- eller indvendige ledbånd i anklen, (tape-beskrivelse).

Forebyggelse: Vippebrætsøvelser er vigtig i såvel genoptræning som forebyggelse. Vippebræt øvelser bør gennemføres forebyggende jævnligt resten af den aktive idrætskarriere, hvis der tidligere har været ledbåndsskader i fodleddet. Start med at stå på begge ben på vippebrættet og støt med hænderne på væggen. Efterhånden slippes støtten med hænderne og til sidst trænes med støtte på kun ét ben (article). Specielle bandager har i nogle undersøgelser vist at kunne nedsætte risikoen for ledbåndsskader (article).

Komplikationer: Hvis ikke forløbet går jævnt fremad, bør man overveje, om diagnosen er rigtig eller om der er tilstødt komplikationer: