Muskellogesyndrom, akut

AKUT MUSKELLOGESYNDROM

 

Diagnose: AKUT MUSKELLOGESYNDROM
(AKUT KOMPARTMENSYNDROM)


Anatomi:
Lårmusklerne opdeles i 3 muskelgrupper (muskelloger) af kraftige, delvis ueftergivelige muskelhinder (fascier): en forreste, en indvendig og en bagerste muskelloge. (Stregtegning)

Årsag: Trykket i en muskelgruppe (muskelloge) kan stige så hurtigt (pga. blødning eller væskeudtrækning), at muskelhinderne ikke kan nå at give efter. Herved kan trykket i muskellogen stige så meget, at der kan komme afklemning af blodkar og nerver.

Symptomer: Ved det akutte muskellogesyndrom er der tiltagende smerter, der ofte er kraftigere end forventet i forhold til den primære vurdering af skadens omfang. Samtidig kan der komme føleforstyrrelser i underben og fødder.

Akut behandling: Se her.

Undersøgelse: Diagnosen stilles på den karakteristiske historie, omfangsøgning af låret, spændt forreste lårmuskel samt eventuelt ved trykmåling i muskellogen (article).

Behandling: Ved det akutte muskellogesyndrom er behandlingen i svære tilfælde akut spaltning af muskelhinden. Det er helt afgørende for den fortsatte funktion af musklen, at denne operation finder sted akut, hvilket naturligvis kun er muligt, hvis idrætsudøveren søger akut lægehjælp, (article-1), (article-2). I milde tilfælde kan man undlade operation under nøje observation på hospital. (article).

Genoptræning: Genoptræningen er helt afhængig af, hvilke muskelgrupper, der er påvirkede, den udløsende årsag (slag på musklen, muskelbristning eller overtræning) og hvilken behandling der er udført (aflastning, operativ spaltning). Generelt set må aktiviteten langsomt genoptages, når smerterne er svundet efter principperne som nævnt under genoptræning, generelt.
Komplikationer: Der kan opstå varige skader på muskler og nerver, hvis ikke behandlingen indsættes hurtigst muligt. Specielt: Da der er risiko for, skaden giver varige mén, bør skaden anmeldes til dit forsikringsselskab.