Rygskævhed

RYGSKÆVHED (SCOLIOSIS)

Diagnose: RYGSKÆVHED
(SCOLIOSIS)


Anatomi:
Ryggen er opbygget af kasseformede ryghvirvler, der holdes på plads, dels ved hjælp af knoglernes udformning, dels ved ledbånd og dels ved de store og små ryg- og mavemuskler.

 

  1. Vertebra prominens
  2. Vertebra coccygea I (haleben)
  3. Promontorium
  4. L I (1. lændehvirvel)
  5. Th I (1. brysthvirvel)
  6. Axis

RYGGEN SET FRA SIDEN

Årsag: I langt de fleste tilfælde er årsagen til rygskævhed (scoliose) hos unge ukendt (idiopatisk). Rygskævheden påvirkes sædvanligvis mest i den periode, hvor de unge vokser. Rygskævhed ses hyppigere hos piger end hos drenge. (Foto).

Symptomer: Rygskævhed medfører ikke nødvendigvis smerter eller andre symptomer.

Undersøgelse: Det er vigtigt at stille diagnosen så hurtigt som muligt, da resultatet bedres, hvis behandlingen indledes så snart det er nødvendigt. Man bør derfor være opmærksom på tidlige tegn på rygskævhed (uens skulder- eller hoftehøjde, prominens af en eller begge skulderblade, skæv talje). Almindelig lægeundersøgelse vil sædvanligvis kunne stille diagnosen. Røntgen vil vise sværhedsgraden af rygskævheden. I nogle tilfælde anbefales CT-scanning (article) eller MR-scanning.

Behandling: Behandlingen er afhængig af sværhedsgraden. Langt de fleste tilfælde vil imidlertid kunne kontrollere uden behandling (article). Man vil sædvanligvis kunne dyrke sport uden større problemer (article). Styrketræning og udspænding af mave- og rygmuskler anbefales. Hvis rygskævheden forværres (> 25-30 grader) og den unge fortsat vokser kan man anvende støttebandager. Trods bandagen kan man sædvanligvis dyrke sport på næsten normal niveau (article). Hvis rygskævheden bliver udtalt (> 40-50 grader) kan operation komme på tale. I specielle tilfælde kan operation være indiceret tidligere. Visse former for sportsaktiviteter kan sædvanligvis genoptages 6-9 måneder efter operationen (article).

Komplikationer: I nogle tilfælde kan rygskævheden have andre årsager (infektioner, nervesygdomme, medfødte knogleforandringer, gigtsygdomme, knoglesygdomme, stofskiftesygdomme)