Slimsækbetændelse ved achillessenefæstet

 

SLIMSÆKSBETÆNDELSE VED ACHILLESSENEFÆSTET PÅ HÆLKNOGLEN
(BURSITIS ACHILLES)


Anatomi:
Lægmusklen (M Gastrocnemicus) består af to muskelhoveder, der samles i et bredt senebånd, der fortsætter i Achillessenen. På forkanten af Achillessenen hæfter en anden af de store lægmuskler (M Soleus), der således kommer til at udgøre en del af Achillessenen. Achillessenen fæster på hælknoglen (calcaneus). Ved hælknoglen findes en slimsæk både foran (bursae tendinis Achillis) og bagpå (bursae subcutanea calcanei) Achillessenefæstet. Slimsækkene nedsætter trykket mod hælknoglen.

Årsag: Slimsæksbetændelsen både foran og bagved Achillessenen opstår ved gentagne belastninger, hvor slimsækken klemmes mod hælknoglen (f.eks. ved en utilpasset hælkappen på skoen).

 

Symptomer: Smerter ved aktivering af Achillessenen (løb og afsæt) samt tryk på senefæstet på hælknoglen. I modsætning til ømheden ved betændelse af Achillessenen er ømheden lokaliseret helt nede ved fæstet på hælknoglen.

Akut behandling: Se her.

Undersøgelse: I lette, tidlige tilfælde, hvor ømheden er beskeden kræves ikke nødvendigvis lægeundersøgelse. I alle tilfælde hvor forløbet ikke går jævnt fremad, bør man søge læge for at udelukke en (delvis) bristning af Achillessenefæstet. Dette afgøres bedst med ultralydscanning, da almindelig klinisk undersøgelse vil overse en del behandlingskrævende skader (Ultralydbillede). Ved ultralydscanning vil man kunne stille diagnosen med stor sikkerhed og endvidere vurdere omfanget af forandringer i selve Achillessenen: betændelse i senefæstet (enthesitis), arvævsdannelse i senen (tendinosis), forkalkninger i senen, betændelse af senevævet rundt om senen (peritendinitis), samt (delvise) bristninger.

Behandling: Behandlingen består primært i aflastning fra den smerteudløsende aktivitet (løb). Man bør sikre, at skoene ikke klemmer i hælen. Ved manglende fremgang på genoptræningen kan medicinsk behandling overvejes i form af gigtpiller (NSAID) eller injektion af binyrebarkhormon i slimsækken. . Det er hensigtsmæssigt, at injektionen foregår ultralydvejledt for at sikre optimal behandlingseffekt og nedsætte risikoen for at injicere i selve Achillessenen. Ved manglende fremgang på genoptræningen og medicinsk behandling kan man forsøge operativ behandling, men dokumentation for behandlingseffekten er sparsom (article).

Bandage: I nogle tilfælde kan man tape en ring af f.eks. filt rundt om den ømme slimsæk, hvorved trykket skoen nedsættes. Det er naturligvis vigtigt at hullet i den aflastende ring sidder lige over slimsækken.

Komplikationer: Hvis ikke forløbet går jævnt fremad, bør der udføres en ultralydscanning for at udelukke: