Træthedsbrud

TRÆTHEDSBRUD
 

Diagnose: TRÆTHEDSBRUD
(STRESS FRAKTUR)


Anatomi:
Underbenets knogler omfatter skinnebenet (tibia) og lægbenet (fibula).

 

  1. Tibia
  2. Fibula

SKINNEBEN FORFRA

Årsag: Gentagne ensformige belastninger specielt ved gang eller løb kan medføre så store knoglebelastninger, at der kommer revner (brud) i knoglen (article).

Symptomer: Smerter ved tryk (direkte og indirekte ømhed) og ved belastning (gang, løb).

Undersøgelse: Røntgen. Da mange træthedsbrud ikke kan ses tidligt i forløbet, kan røntgenundersøgelsen gentages efter få uger, hvis der stadig er mistanke om træthedsbrud. Scintigrafi, MR-scanning og ultralydscanning kan ofte diagnosticere træthedsbrud langt tidligere end røntgen (Ultralydbillede), (Foto). Det er afgørende for behandlingsresultatet, at diagnosen stilles så hurtigt som muligt (article).

Behandling: Behandlingen omfatter primært aflastning og eventuelt bandagering. Kun i specielle tilfælde er operation nødvendig. Det er afgørende, at der er gode stødabsorberende såler i skoene (article).

Genoptræning: Genoptræningen er helt afhængig af brudtype og behandling (aflastning eller operativ).
Se i øvrigt genoptræning, generelt.

Komplikationer: Hvis ikke forløbet går jævnt fremad, bør man lade sig lægevurdere igen for at sikre, at bruddet heler planmæssigt op. I nogle tilfælde kan der dannes et falsk led (pseudoartrose), hvilket vil kræve operativ behandling.

Specielt: Stødabsorberende sko eller indlæg vil nedsætte belastningen.