Væskeansamling i leddet

VÆSKEANSAMLING I LEDDET

Diagnose: VÆSKEANSAMLING I LEDDET
(TRAUMATISK ARTHRITIS/SYNOVITIS)


Anatomi:
Knoglerne i knæleddet omfatter lårknoglen (femur), skinnebensknoglen (tibia) og knæskallen (patella). Ledhulen er beklædt med en ganske tynd ledhinde.

 
  1. Patella (Knæskal)
  2. Tibiae (Skinneben)
  3. Meniscus lateralis (Udvendige menisk)
  4. Femur (Lårben)

KNÆLED

Årsag: Ved vrid i knæleddet kan der opstå der en “betændelse” (inflammation) af ledhinden (synovialis), der bliver tykkere og producerer væske, således leddet hæver. Skaden opstår f.eks, når fodboldspilleren rammer bolden yderligt med tæerne og derved vrider rundt i fod og knæ.

Symptomer: Hævelse af leddet. Smerter ved bevægelse af knæleddet. Problemer med at bøje knæet helt.

Akut behandling: Se her.

Undersøgelse: Ledhævelser kræver altid lægeundersøgelse. Diagnosen stilles sædvanligvis ved almindelig lægeundersøgelse, hvor det ikke er muligt at påvise beskadigelser af andre strukturer (ledbånd, menisker). Mindre ansamlinger i knæet kan kun påvises ved ultralydscanning.(article)

Behandling: Aflastning. Hvis hævelsen ikke svinder trods aflastning, kan denne suppleres med medicinsk behandling i form af gigtpiller (NSAID) eller injektion af binyrebarkhormon i leddet eventuelt forudgået af udtømning og vurdering af ledvæsken, hvilket med fordel kan foretages ultralydvejledt.(article)

Komplikationer: Hvis ikke forløbet går jævnt fremad, bør man overveje, om diagnosen er rigtig eller om der er tilstødt komplikationer. Specielt bør følgende overvejes: