svage opioider

Paracetalmol

SVAGE OPIOIDER

Indikation. Analgetika (smertestillende tabletter) kan anvendes i stærkt begrænset omfang til at reducere smerter ved mindre skader, hvor der ikke er risiko for at forværre skaden ved fortsat idrætsaktivitet (f.eks. blødning under negle o.l.) lige som behandlingen naturligvis kan anvendes ved mange andre smertetilstande, hvis sportsaktiviteten ophører (brud, lændehold o.l.). Nogle af præparaterne i gruppen “svage opioider” står på dopinglisten!

Virkningsmekanisme. Svage opioider er smertestillende tabletter med en svag “morfinlignende” effekt. Effekten er ikke væsentlig forskellig fra paracetamol. Der findes flere forskellige præparater inden for gruppen “svage opioider”. De forskellige præparater optages alle fra tarmene. Virkningen kan påregnes efter ca. ½-1 time. Varigheden er ca. 3-6 timer.

Bivirkninger. Bivirkningerne er af samme (men svagere) karakter som morfin: kvalme, opkastninger, døsighed, forstoppelse, svimmelhed hvorfor forsigtighed ved bilkørsel tilrådes. Stofferne medfører kun en beskeden risiko for tilvænning og afhængighed. Overdosering kan være livstruende.

Kontraindikationer. Smertestillende bør aldrig anvendes til at lade en idrætsudøver forsætte en aktivitet, der medfører risiko for forværring af skaden. Der findes forskellige kontraindikationer ved alle præparaterne i gruppen “svage opioider”, hvorfor den behandlende læge bør have et nøje kendskab til patienten inden præparater i denne gruppe ordineres.

Dosis. Afhængige af hvilket præparat, der behandles med.

Konklusion. Svage opioider er næsten aldrig indiceret i behandlingen af sportsskader, da man kan opnå næsten samme effekt med håndkøbsmedicin, der er forbundet med betydelig mindre risici.