Skader – Voksen – Skulder – Akut kalkudfældning i skulderen

Diagnose:                                 AKUT KALKUDFÆLDNING I SKULDEREN (Tendinitis/bursitis calcarea)

 

HØJRE SKULDER, BAGFRA:

  • Acromion
  • Tuberculum majus (humeri)
  • infraspinatus
  • Spina scapulae
  • supraspinatus

 

Anatomi: Der findes rundt om skulderleddet talrige slimsække, der tjener det formål, at nedsætte trykket på muskler, sener og ledbånd, hvor disse ligger tæt op af knoglefremspring. Mellem skulderbladets øverste knoglefremspring (acromion) og den øverste skulderbladsmuskel (M supraspinatus) ligger skulderens største slimsæk (bursae subacromiale), der ofte kommunikerer med skulderleddet, (FOTO).

Årsag: Af ukendte årsager udfældes kalk (carbonate apatite/hydroxyapatite) i blødvævet. Det er beskrevet det kan udløses af traumer (ved sport). Det ses hyppigst i skuldermusklerne (supra- og infraspinatus) hos 30-60-årige. Udfældningerne medfører en kraftig lokal irritation (”inflammation”). Udfældninger kan forkomme mange andre steder og i mange andre aldersgrupper (artikel-1).

 Symptomer: I akutte tilfælde er der kraftige smerter ved selv mindre bevægelser af skulderen med forværring ved tryk på denne. Generne er næsten altid kun ensidige.

I ikke-akutte tilfælde kan kalkudfældningerne give beskedne symptomer og er ofte et tilfældigt fund hos symptomfri.

Undersøgelse: Kalkudfældningerne ses let ved ultralydscanning, som er den mest velegnede diagnostiske metode (Ultralydbillede).

Behandling: Behandlingen omfatter primært smertestillende. Ultralydvejledt udtømmelse af forkalkningerne (barbotage) og efterfølgende injektion af binyrebarkhormon er den mest effektive behandling. Når smerterne er aftaget, kan forsigtig genoptræning påbegyndes.

 

Genoptræning: INSTRUKTION

GENERELT TRIN1 TRIN2 TRIN3 TRIN4

 

Komplikationer: Hvis ikke forløbet går jævnt fremad, bør man overveje, om diagnosen er rigtig, eller om der er tilstødt komplikationer. Blandt andet bør overvejes:

  1. frossen skulder
  2. indeklemningssyndrom (impingement)
  3. nerveafklemning bag på skulderbladet (entrapment N suprascapularis)