Indvendig skinnebensbetændelse


 

Diagnose: INDVENDIG SKINNEBENSBETÆNDELSE
(PERIOSTITIS TIBIALIS MEDIALIS, ”SHIN SPLINT”)


Anatomi:
Lægmusklerne opdeles i 3 muskelgrupper (muskelloger) af kraftige muskelhinder (fascier). En forreste, en udvendig og en bagerste muskelgruppe (der er opdelt i en overfladisk og en dyb del). Den store bagerste muskelgruppes muskelhinde hæfter på indvendige kant af skinnebenet, mens den forreste muskelgruppes muskelhinde hæfter på udvendige kant af skinnebenet (Foto).

Årsag: Ved gentagne, ensformige belastninger kan der opstå overbelastningsbetinget “betændelse” (inflammation), hvor muskelhinden fæster på skinnebenskanten. Tilstanden ses hyppigst hos idrætsudøvere med tendens til at dreje foden udad (hyperpronation) eller med høj fodbue. Hyppige skift af løbeunderlag eller løbesko øger risikoen.

Symptomer: Smerter på indvendige skinnebenskant. Forværres ved tryk, belastning (løb) og strækning i fodleddet mod modstand (flexion). Smerten er oftest lokaliseret til nederste del af skinnebenet. Af og til kan der føles en uregelmæssig knoglekant på skinnebenet.

Akut behandling: Se her.

Undersøgelse: I lette tilfælde kræves ikke nødvendigvis lægeundersøgelse. I tilfælde med mere udtalte smerter eller manglende fremgang trods aflastning anbefales lægeundersøgelse for at sikre diagnosen og blandt andet udelukke træthedsbrud. Diagnosen stilles sædvanligvis ved almindelig lægeundersøgelse. Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt at supplere med røntgen, scintigrafi eller ultralydscanning (article).

Behandling: Behandlingen omfatter aflastning, udspænding og langsom genoptræning. Det er afgørende, at der er gode stødabsorberende såler i skoene.

Genoptræning af børn og unge: INSTRUKTION

Komplikationer: Hvis ikke forløbet går jævnt fremad, bør der foretages lægevurdering for at sikre, at diagnosen er rigtig, og at der ikke er tilstødt komplikationer i form af træthedsbrud.

Specielt: Stødabsorberende sko eller indlæg vil nedsætte belastningen.