Menisk læsion i skulderen

MENISK LÆSION I SKULDEREN

 

Diagnose: MENISK LÆSION I SKULDEREN
(LAESIO LABRUM GLENIODALE)


Anatomi:
Rundt i kanten af skulderbladets ledflade (cavitas glenoidalis) findes en menisk (labrum glenoidale). Menisken er vigtig for skulderens stabilitet.

 

  1. Clavicula
  2. Scapula
    (skulderblad)
  3. Capsula articularis
  4. Labrum glenoidale
  5. Cavitas glenoidalis
  6. M. biceps brachii (caput longum)

SKULDERBLADETS LEDFLADE, FORFRA

Årsag: Ved gentagne (over)belastninger eller ved én kraftig belastning kan menisken (labrum glenoidale) revne eller blive revet fra tilhæftningen på ledfladen. Efter menisken er slået løs, kan den komme i klemme i leddet. Læsion af menisken er ofte kombineret med (delvise) bristninger i skuldermusklerne: Bristning af øvre skulderbladsmuskel, bristning af nedre skulderbladsmuskel samt ved (delvis) ledskred i skulderen og kan opstå efter fald, hvor man tager fra med udstrakt arm eller hvis håndboldspilleren bliver “taget i armen” i skudøjeblikket (article).
Der findes flere forskellige menisklæsioner.

Symptomer: Smerter i skulderleddet ved visse bevægelser. Ofte fornemmes at noget “smutter” i leddet.

Akut behandling: Se her.

Undersøgelse: Mistanke om menisklæsion i skulderen (“smuttende fornemmelse”) og manglende fremgang bør altid medføre lægeundersøgelse (Apprehesionstest), (relokationstest) . Man kan danne sig et indtryk af menisken ved MR og ultralydscanning, men læsionen vurderes bedste ved artroskopi (kikkertundersøgese af skulderen), hvor behandlingen vil kunne foregå i samme seance.

Behandling: Ved mistanke om menisklæsion, hvor der ikke er jævn fremgang på aflastning og genoptræning, tilrådes henvisning til artroskopi, hvor man vil kunne afgøre dels diagnosen, dels om det er muligt at sy menisken fast, eller om dele af denne skal fjernes. Resultaterne af operation ved isoleret menisklæsion er sædvanligvis gode, (article).

Komplikationer: Hvis ikke forløbet går jævnt fremad, bør man overveje, om diagnosen er rigtig eller om der er tilstødt komplikationer. Blandt andet bør overvejes: