Brud på knoglerne i armen

Anatomi

Albueleddet dannes af overarmsknoglen (humerus) og en af de to underarmsknogler (ulna). Den anden underarmsknogle (radius) danner et led med ulna (art. radioulnaris proximalis). Rundt om albueleddet findes en ledkapsel og flere forstærkende ledbånd.

Albueleddet

A. Humerus
B. Capsula articularis
C. Epicondylus medialis
D. Lig. collaterale ulnare
E. Chorda obliqua
F. Ulna
G. Radius
H. Tendo m. bicipitis brachii
I. Lig. anulare radii
J. Lig. collaterale radiale
K. Epicondylus lateralis

 

Underarmsknogle forfra

A. Albue
B. Ulna
C. Håndled
D. Radius

Årsag

Ved direkte fald på strakt arm eller ved slag kan der opstå brud på armknoglerne. I nogle tilfælde sker bruddet i vækstzonerne (epifysiolyse). I andre tilfælde ”bøjer” knoglen eller får et ikke-gennemgående brud uden at brække over (”buckle brud”, ”green-stick brud”).

Hyppigste brud på overarmen er brud i vækstzonen ved skulderleddet (epifysiolysis colli humeri), spiralbrud og green-stick/buckle brud midt på overarmen (corpus), forskellige brudtyper omkring albuen (fractura supracondylaris humeri, fractura epicondyli humeri, fractura condyli lateralis humeri, fractura capitulum humeri, fractura colli radii), brud og green-stick/buckle brud på underarmen og brud i vækstzonen ved håndleddet (epifysiolysis).

Symptomer

Pludselig indsættende smerter og smertebetinget bevægelsesindskrænkning af armen efter kraftig belastning (fald). I svære tilfælde kan der ses vinkling af armen.

Undersøgelse

Pludselig opståede kraftige smerter i armen med bevægelsesindskrænkning efter fald, bør altid føre til akut lægeundersøgelse. På grund af risikoen for beskadigelse af blodkar og nerver, bør man søge akut lægehjælp (evt. sygehus). På grund af risiko for beskadigelse af kar og nerver bør der specifikt undersøges for dette i det akutte stadie.

Ved røntgen kan man se ledskreddet og eventuelle knoglebrud.

Akut behandling

Aflastning indtil lægeundersøgelsen

Undersøgelse

Pludselig opståede kraftige smerter i armen med funktionsnedsættelse efter fald bør altid føre til (akut) lægeundersøgelse. Røntgen er primære undersøgelse, men ultralydskanning anvendes mere og mere til at diagnosticere brud (Endara-Mina J, et al. 2023). Ved røntgen kan man sædvanligvis se bruddet og på baggrund af brudtypen afgøre behandlingen.

Brudene kan imidlertid ikke altid ses på røntgen, og hvis mistanken om brud er udtalt, bør der suppleres med ultralyd-, MR- eller CT-skanning. Hvis bruddet sker i vækstzonerne, kan det være særligt vanskeligt at se på røntgen

Behandling

Afhængig af brudtypen kan man vælge aflastning og eventuelt bandagering eller operation. De fleste brud i albuen kræver operation (Raux S, Madelaine A. 2023).

Ofte kan unge med ukompliceret green-stick/buckle brud på underarmen vende tilbage kontaktidræt efter 4 uger, mens der ved ukomplicerede brud i metafyserne (se figuren) kræver 8-10 ugers pause og diafyse (corpus) brud og komplette brud kræver længere pauser inden kontaktidræt genoptages. Komplette brud i diafysen kræver endnu længere pause fra kontaktidræt (Bhanushali A, et al. 2023).

Genoptræning

Hvilken belastning og genoptræning, der kan tillades, er helt afhængig af sværhedsgraden og behandlingen af bruddet, hvorfor al genoptræning bør foregå i tæt samarbejde med de læger, der kontrollerer behandlingen.

Når smerterne er svundet og bandagen er fjernet kan man påbegynde konditionstræning i form af cykling og løb samt genoptræning i henhold til retningslinjerne under generelt om genoptræning af børn. Ved operativ behandling er der være specifikke hensyn, som operatøren informerer om.

Komplikationer

I langt de fleste tilfælde heler bruddet op uden komplikationer. I få tilfælde sker der dog en forsinket heling, udvikling af et falsk led (pseudoartrose), vækstforstyrrelser og eventuel nedsat funktion af armen og albuen (Endara-Mina J, et al. 2023). 

I andre tilfælde kan bruddet påvirke nerveforsyningen eller blodforsyningen til armen, hvilket sædvanligvis kræver (akut) operation.

Genoptræning