Brud på lårben

FRAKTUR

Anatomi

Lårbenet (femur) er lårets eneste knogle i låret. Talrige muskler fæster på knoglen.
 
LÅRBEN FORFRA
 

A. Caput femoris
B. Collum femoris
C. Trochanter minor
D. Trochanter major

Årsag

Brud på lårbenet er sjældne hos børn og unge og opstår sædvanligvis efter et kraftigt slag eller vrid. De fleste brud sker i den midterste del af lårbenet eller i den nederste (distale) vækstzone.

Symptomer

Pludselig indsættende stærke smerter i låret. Det vil sædvanligvis være umuligt at støtte på benet pga. smerter. Der kan være bløddelshævelse og evt. fejlstilling.

Undersøgelse

Mistanke om brud på lårbenet kræver akut lægeundersøgelse (evt. på sygehus). Lårbensbrud kan sædvanligvis ses på røntgen i 2 projektioner.

Behandling

Behandlingen er helt afhængig af sværhedsgraden af bruddet og evt. fejlstilling. Genoptræningen bør derfor ske i nært samarbejde med de læger, der er ansvarlige for behandlingen. Alderen har betydning for valg af behandling, der kan omfatte aflastning, bandagering og operation (Muhammad H, et al. 2022).

Genoptræning, specifik

Hvilken belastning og genoptræning, der kan tillades, er helt afhængig af sværhedsgraden og behandlingen af bruddet, hvorfor al genoptræning bør foregå i tæt samarbejde med de læger, der kontrollerer behandlingen. Sædvanligvis går der mindst et par måneder inden sportsaktivitet kan genoptages.

Komplikationer

Langt de fleste tilfælde heler op uden komplikationer og uden mén efter både ikke-operativ og operativ behandling. Komplikationshyppigheden omfatter bl.a. benforkortning, vækstproblemer, infektioner og problemer med ophelingen, hvor der kan dannes et falsk led (pseudoartrose).

Genoptræning