Knoglebrud i foden

FRAKTUR

Anatomi

Fodens knogler omfatter 7 fodrodsknogler (ossa tarsi), 5 mellemfodsknogler (ossa metatarsi) og tæernes knogler (phalanx). Desuden indgår nederste del af skinneben (tibia) og lægben (fibula) i fodleddet.

Foden, oppefra:

A. Phalanx media
B. Tuberositas ossis metatarsalis V
C. Os cuboideum
D. Calcaneus
E. Talus
F. Os naviculare
G. Os cuneiforme laterale
H. Os cuneiforme intermedium
I. Os cuneiforme mediale
J. Os metatarsalei
K. Os sesamoideum
L. Phalanx proximalis
M. Phalanx distalis

 

 

Årsag

Èn voldsom belastning i form af slag eller vrid kan medføre brud på knoglen. Hos unge sker en del af ankelbruddene i vækstzonen (epifysen). Mange gentagne belastninger kan resultere i træthedsbrud (stress fraktur). I mange tilfælde med pludselig overbelastning sker der en knogleafrivning.

Symptomer

Smerter ved tryk (direkte og indirekte ømhed) og ved belastning (gang, løb).

Undersøgelse

Røntgen undersøgelse vil sædvanligvis vise bruddet. I nogle tilfælde kan bruddet først ses efter 14 dage, hvorfor gentagelse af røntgenundersøgelsen kan være nødvendig, hvis der forsat er mistanke om knoglebrud.

Knoglebrud kan ofte ses hurtigere på ultralyd- og MR-skanning, Ultralydskanning bruges i tiltagende grad til undersøgelse ved mistanke om brud hos børn, da undersøgelsen er hurtig, smertefri, risikofri og billig (Iacob R, et al. 2022).

Behandling

Behandlingen er helt afhængig af hvilke knogler, der er brækket, og om der er forskydning af brudfladerne. I lette tilfælde uden forskydning af brudfladerne kan delvis aflastning uden bandagering være tilstrækkeligt, mens andre brud kræver bandagering og ved forskydning af brudfladerne ofte operation (specielt i anklen) (Marson BA, et al. 2019).

Genoptræning, specifikt

Hvilken belastning og genoptræning, der kan tillades, er helt afhængig af sværhedsgraden og behandlingen af bruddet, hvorfor al genoptræning bør foregå i tæt samarbejde med de læger, der kontrollerer behandlingen. Det er naturligvis vigtigt at holde alle andre muskler og led i gang (se Genoptræning, generelt).

Komplikationer

Hvis ikke forløbet går jævnt fremad, bør man lade sig lægevurdere igen for at sikre, at bruddet heler planmæssigt op. I nogle tilfælde kan der dannes et falsk led (pseudoartrose), hvilket vil kræve (fornyet) operativ behandling. Hvis bruddet omfatter skinnebenets vækstzonerne ved anklen, er der risiko for vækstforstyrrelser.

Genoptræning