Stuepigearm

SUBLUXATIO CAPUT RADII

Anatomi

Albueleddet dannes af overarmsknoglen (humerus) og af underarmsknoglen (ulna, albuebenet). En anden underarmsknogle (radius, spolebenet) danner et led med ulna (art. radioulnaris proximalis). Rundt om ledhovedet af radius er der en kraftigt ledbånd (lig. annulare radii). Albueleddet er omgivet af en ledkapsel og flere forstærkende ledbånd.

Albueleddet:

A. Humerus
B. Capsula articularis
C. Epicondylus medialis
D. Lig. collaterale ulnare
E. Chorda obliqua
F. Ulna
G. Radius
H. Tendo m. bicipitis brachii
I. Lig. anulare radii
J. Lig. collaterale radiale
K. Epicondylus lateralis

Årsag

Ved et træk i armen kan ledhovedet på radius (caput radii) gå delvis af led. Lidelsen er en af de hyppigste skader hos børn op til 5-års alderen. Hos 20% opstår skaden mere end én gang (Nardi NM, et al. 2023)

Symptomer

Pludselig indsættende smerter omkring albuen og smertebetinget bevægelsesindskrænkning i albuen efter træk i armen.

Undersøgelse

I langt de fleste tilfælde diagnosticeres lidelsen på baggrund af sygehistorien og ved klinisk undersøgelse. Røntgen og ultralydskanning er kun nødvendigt, hvis der er mistanke om brud, ledskred i albuen, eller hvis der er hævelse.

Bandage

I ukomplicerede tilfælde kan ledskreddet sædvanligvis sættes på plads ved simpel manipulation (hyperpronation eller suppination/flexion), hvorved der ofte fornemmes et ”klik”, når ledhovedet går på plads. 30 minutter efter er 90% symptomfrie.

Nogle anbefaler herefter et par dages aflastning.

Genoptræning, specifikt

Når leddet er sat på plads, vil der sædvanligvis ikke være behov for nogen specifik genoptræning.

Genoptræning