Bristning af achillessenen

BRISTNING AF ACHILLESSENEN

Diagnose: BRISTNING AF ACHILLESSENEN
(RUPTURA TRAUMATICA TENDINIS ACHILLES)


Anatomi:
Lægmusklen (M Gastrocnemicus) består af to muskelhoveder, der samles i et bredt senebånd, der fortsætter i Achillessenen. På forkanten af Achillessenen hæfter en anden af de store lægmuskler (M Soleus), der således kommer til at udgøre en del af Achillessenen. Achillessenen fæster på hælknoglen (calcaneus). Det svageste sted på Achillessenen findes ca. 3 cm over fæstet på hælknoglen.

 
  1. M. soleus
  2. Tuber calcanei
  3. Tendo calcaneus (Achillis)
  4. M. gastrocnemius

UNDERBEN BAGFRA

Årsag: Hel eller delvis bristning af Achillessenen opstår sædvanligvis, når Achillessenen bliver udspændt samtidig med lægmusklen trækker sig sammen (eccentrisk kontraktion), som det f.eks. sker når badmintonspilleren lander efter en smash og samtidig sætter af for hurtigt at komme frem til nettet. Hel eller delvis bristning af Achillessenen opstår altid på baggrund af slitageforandringer (degeneration) i senen. Mindre end halvdelen har haft symptomer inden bristningen, men stort set alle senerne er degenererede ved den efterfølgende undersøgelse (article).


Symptomer: Pludselig indsættende smerter i Achillessenen, hvor der ofte fornemmes og høres et smæld. Mange tror, de er blevet sparket ned bagfra. Smerterne forværres ved aktivering af Achillessenen (gang), tryk på senen og ved udspænding af senen. Ofte kan man føle en defekt i senen. Det er sædvanligvis umuligt at gå på tæer.


Akut behandling: Se her.


Undersøgelse: I alle tilfælde, hvor der fornemmes et smæld eller pludselig jagende smerte i Achillessenen, bør man straks søge læge. Diagnosen stilles ved hjælp af ultralydscanning, da selv totale bristninger let overses uden ultralydscanning. Ved ultralydscanning vil man kunne vurdere omfanget af forandringer i senen: hel eller delvis bristning, betændelse i senen (tendinitis), arvævsdannelse i senen (tendinosis), forkalkninger i senen, betændelse af senevævet rundt om senen (peritendinitis), slimsækkene (article), (Ultralydbillede).


Behandling: Bristningen kan behandles med bandagering eller operation. Hos idrætsfolk og andre med fysisk belastende arbejde, tilrådes sædvanligvis operation. Man må under alle omstændigheder påregne ca. 9-12 måneders skadespause inden idrætsaktiviteten kan genoptages på samme niveau. Sko med hælforhøjelse vil aflaste Achillessenen. Is-behandling i 20 minutter efter belastning tilrådes så længe senen er øm. (article-1), (article-2).

Bandage: Tapning ved Achillesseneproblemer er af tvivlsom betydning, men kan forsøges, da tapen ikke gør nogen skade, hvis den anlægges rigtigt (tape-beskrivelse).

Komplikationer: Hvis ikke forløbet går jævnt fremad, bør der udføres en ultralydscanning for at udelukke fornyet bristning af Achillessenen eller:

Relativt ofte vil det ikke være muligt at vende tilbage til idrætsaktivitet på samme niveau trods korrekt gennemført behandlings- og genoptræningsforsøg.

Specielt: Da der er risiko for, skaden giver varige mén, bør skaden anmeldes til dit forsikringsselskab. Det er vigtigt, at løbeskoene passer (tæt hælkappe, let hælforhøjelse, stødabsorberende såler).