Muskelbristninger, baglår


 

Diagnose: MUSKELBRISTNING I BAGLÅR
(RUPTURA MUSCULI)


Anatomi:
Alle muskler på baglåret kan principielt briste, men hyppigst sker bristninger i en af de store baglårsmuskler midt på låret (M biceps femoris, M semitendinosus, M semimembranosus), hvis funktion er at bøje knæet og strække hoften.

 

  1. M. biceps femoris (caput longum)
  2. M. semitendinosus
  3. Caput breve m. bicipitis femoris
  4. M. plantaris
  5. Tendo m. bicipitis femoris
  6. M. gastrocnemius
  7. M. sartorius
  8. M. gracilis
  9. M. semimembranosus

BAGLÅR BAGFRA

Årsag: Når en af baglårsmusklerne udsættes for en belastning (hyppigst spurt), der overstiger muskelstyrken, sker der en bristning. Langt de fleste bristninger er delvise muskelbristninger.

Symptomer: I lette tilfælde mærkes en lokal ømhed efter belastningen (“muskelforstrækning”, “truende fiber”). I sværere tilfælde mærkes en pludselig jagende smerte i musklen (“delvis muskelbristning”, “fibersprængning”) og i værste fald mærkes et voldsomt smæld, hvorefter det er umuligt at bruge musklen (“total muskelbristning”). Ved muskelskader er følgende tre symptomer karakteristiske: Smerter ved tryk, udspænding og aktivering (bøjning af knæet) mod modstand. Ved totale bristninger kan der ofte ses og føles en defekt i musklen, og oven- eller nedenfor bristningen føles en hævelse (den sammentrukne muskelbug og blødningen). Hyppigst sker bristninger i en af de store baglårsmuskler midt på låret (M biceps femoris, M semitendinosus, M semimembranosus), hvis funktion er at bøje knæet og strække hoften.

Akut behandling: Se her.

Undersøgelse: I lette tilfælde med kun minimal ømhed og ingen gener ved almindelig gang kræves ikke nødvendigvis lægeundersøgelse. Sværhedsgraden af ømheden er dog ikke altid et mål for skadens omfang. Ved mere udtalt ømhed eller smerter kræves lægeundersøgelse med henblik på at sikre diagnose og behandling. Diagnosen stilles sædvanligvis ved almindelig lægeundersøgelse. Hvis der er tvivl om diagnosen, kan der udføres ultralydscanning (eller MR-scanning), der er de mest velegnede undersøgelser til at sikre diagnosen, (Ultralydbillede). Jo større blødningen er vurderet ved ultralydscanning, jo længere tid varer ophelingen. (article).

Behandling: Behandlingen omfatter sædvanligvis aflastning og genoptræning. Kun i meget sjældne tilfælde er operation indiceret. Selv store bristninger i lårmuskel vil sædvanlig kunne genoptrænes uden at give funktionelle mén (men ofte kosmetiske med en uregelmæssig lårmuskel).

Genoptræning af børn og unge: INSTRUKTION

Komplikationer: Hvis ikke forløbet går jævnt fremad, bør man lade sig lægeundersøge (på ny) og overveje, om diagnosen er rigtig eller om der er tilstødt komplikationer til muskelbristningen.