Næseblod

 

 

Diagnose: NÆSEBLOD
(EPISTAXIS)


Anatomi:
Kun den øverste del af næseryggen helt tæt på kraniet består af knogle (næsebenet). Den øvrige del af næseryggen består af brusk (næseskillevæggen).

Årsag: Næseblod opstår sædvanligvis ved direkte slag på næsen.

Symptomer: Blødning ud af næsen. I nogle tilfælde kan slaget, der har fremkaldt næseblodet have medført andre skader (brud på næsen eller hjernerystelse).

Undersøgelse: Sædvanligvis kræver næseblod ingen lægebehandling. Man bør dog sikre, at næseskillevæggen sidder rigtigt. Hvis slaget har været kraftig og der er utilpashed eller næsen er udtalt øm bør man tilses af en læge.

Behandling: Næsten alle næseblødninger stopper, hvis man klemmer i 5 minutter (tag tid) på hele næsen, hvor denne består af brusk. Det er således ikke tilstrækkeligt kun at klemme det nederste af næseborene sammen. Det anbefales at man sidder eller står. Eventuelt kan man lægge is over næseryggen. Blødningen kan bringes til ophør ved at stoppe det yderste af næsen ud med vat eller gaze. Hvis blødningerne gentagne gange opstår uden slag, bør man søge øre-næse-halslæge, da nogle tilfælde kan behandles ved at ætse eller brænde et blodkar i næsen. Kun meget få tilfælde kræver hospitalsindlæggelse (article).

Genoptræning af børn og unge: Sportsaktiviteten kan genoptages så snart blødningen er ophørt, hvis der ikke er andre symptomer.