Øjenskader

CONTUSIO OCULI

Anatomi

Øjnene er beskyttet af øjenlågene. Fra bagsiden af hvert øje går der en øjennerve til hjernen. Bagerste del af hjernen indeholder synscentret.

Årsag

1/4 af alle øjenskader er betinget af sport (primært ketchesport, hvor bolden rammer øjet). Stumpt slag mod hovedet kan resultere i skader på øjenhinderne (hornhinden (cornea), regnbuehinden (iris), nethinden (retina) og linsen. Skarpe læsioner kan skære hul på øjet (med stor risiko for varige synsskader) og med fremmedlegeme inde i øjet. Øjenskader kan være kombineret med brud på knoglerne i øjenhulen (orbita).

Symptomer

Synsproblemer i form af dobbeltsyn, tågesyn, bortfald af dele af synsfeltet, nyopståede prikker for øjnene, smerter, blødning i ydre del af øjeæblet (både i det hvide (conjunctiva) og i forreste øjenkammer ved pupillen (hyphaema), ændring af pupillens form samt svie og sandkornsfornemmelse i øjet. (Ohana O, Alabiad C. 2021, og Ashraf G, 2022).

Undersøgelse

I alle tilfælde hvor synsgenerne ikke langsomt svinder, bør der søges (øjen)læge. Ved alvorligere symptomer (fx blødning i forreste øjenkammer (hyphaema), bortfald af dele af synsfeltet) bør det foregå akut (hospital).

Behandling

Behandlingen består sædvanligvis af aflastning. Enkelte alvorligere øjenskader kan kræve medicinsk eller kirurgisk behandling.

Forebyggelse

Det anslås, at 90 % af alle sportsrelaterede øjenskader kan forebygges med passende øjenbeskyttelse (hjelm og beskyttelsesbriller). Børn og voksne, der kun har syn på ét øje, frarådes at deltage i boksning, karate, fægtning og squash, hvor der er ekstra risiko for øjenskader.

Særligt målmænd er blevet chikaneret ved at tilskuere lyser dem i øjnene med kraftige lasere. Dette kan resultere i en forbrænding i nethinden med permanent skade på synet (blindhed), hvilket ikke kan behandles. Undlad derfor at kigge mod laserlys (Torp-Pedersen T, et al. 2018).

Genoptræning