Slimsæksbetændelse forpå hofteleddet

SLIMSÆKSBETÆNDELSE FOR PÅ HOFTELEDDET

Diagnose: SLIMSÆKSBETÆNDELSE FOR PÅ HOFTELEDDET
(BURSITIS ILIOPECTINEA)


Anatomi:
Mellem den dybe hoftebøjer (M iliopsoas) og ledkapslen findes en stor slimsæk (bursa iliopectinea), der har den funktion at nedsætte belastningen på musklen, når den glider hen over hofteleddet. Slimsækken kommunikerer ofte med hofteleddet.

Årsag: Ved gentagne belastninger eller ved slag kan slimsækken producere øget væske, hæve op og blive “betændt” (inflammeret) og smertefuld. Selv om tilstanden kaldes slimsæksbetændelse, er der sædvanligvis ikke infektion i slimsækken.

Symptomer: Smerter ved tryk på slimsækken, der af og til (men langt fra altid) kan fornemmes hævet. Smerterne forværres ved aktivering af den dybe hoftebøjer (bøjning i hofteleddet).

Akut behandling: Se her.

Undersøgelse: I lette tilfælde med kun minimal ømhed kræves ikke nødvendigvis lægeundersøgelse. Ved mere udtalte smerter eller manglende fremgang bør der gennemføres lægeundersøgelse for at sikre diagnosen og påbegyndelse af eventuel behandling. Diagnosen stilles lettest og hurtigst ved ultralydscanning (der tillader samtidig behandling). (article)

Behandling: Behandlingen omfatter primært aflastning. Behandlingen kan suppleres med gigtpiller (NSAID) eller injektion med binyrebarkhormon i slimsækken forudgået af udtømning af denne, hvilket med fordel kan gøre ultralydvejledt. (article)

Komplikationer: Hvis ikke forløbet går jævnt fremad, bør man overveje, om diagnosen er rigtig eller om der er tilstødt komplikationer:

Specielt: Stødabsorberende sko eller indlæg vil nedsætte belastningen.