Væskeansamling i leddet

SYNOVITIS/COXITIS

Anatomi

Hofteleddet består af hofteskålen (acetabulum) og lårbenshovedet (caput femoris). Ledfladerne er beklædt med en få mm tyk bruskbelægning, der nedsætter belastningen på ledfladerne. Rundt i kanten af leddet er der en ledlæbe/menisk (labrum), der stabiliserer hofteleddet.

Årsag

Mange mindre gentagne belastninger eller én voldsom belastning kan medføre en ”betændelse” (inflammation) af ledhinden (synovitis), væskedannelse, hævelse, bevægelsesindskrænkning og smerter i hofteleddet.

Væskeansamling i hofteleddet skyldes ofte slidgigtforandringer, skade på ledlæben (labrumlæsion) eller knogleudvækst på hofteskålen (acetabulum) og lårbenshovedet (caput femoris), der kan medføre, at der opstår kollision mellem hofteskålen og lårbenshovedet under bevægelse (hhv. Pincer- og CAM-impingement).

Forskellige betændelsegigtsygdomme kan give ledhævelse (artritis). Ledhævelse i hofteleddet kan i sjældne tilfælde være betinget af bakteriel infektion (pyartron), hvilket er en alvorlig komplikation, der kræver akut og ofte operativ behandling.

Symptomer

Smerter i leddet ved bevægelse med belastning. Ofte vil der være bevægelsesindskrænkning ved rotation i hofteleddet.

Undersøgelse

Det vil ofte være nødvendigt at supplere den almindelig kliniske lægeundersøgelse med ultralydscanning, hvor væsken i hofteleddet let ses.

Se ultralydscanning af vækst i hofteleddet

Behandling

Behandlingen omfatter primært aflastning fra smerteudløsende aktiviteter, indtil hævelsen i leddet er svundet. Herefter kan en genoptræning inden for smertegrænsen påbegyndes. Ved manglende fremgang på aflastning kan behandlingen suppleres med medicinsk behandling i form af gigtpiller (NSAID) eller ved ultralydvejledt udtømning af ledvæsken og injektion af binyrebarkhormon.

Hvis årsagen skyldes slidgigt, skade på labrum eller Pincer- og CAM-impingement kan operations være indiceret, hvis ikke symptomerne svinder på langsomt stigende genoptræning inden for smertegrænsen.

Komplikationer

Ved manglende fremgang må man overveje om diagnosen er korrekt eller skyldes en anden skade i hofteleddet fx slidgigt i hofteleddet eller beskadigelse af ledlæben i hofteleddet.

Genoptræning

Genoptræningsprogram