Betændelse/bristning af bicepssenen

TENDINITIS/RUPTURA M BICEPS BRACHII

Anatomi

Overarmsmusklen (M biceps brachii) har 2 sener, der fæster på skulderbladet. De to sener forener sig til musklen på overarmen og fæster lige under albueleddet på spolebenet (radius). Funktionen af bicepsmusklen er at bøje albuen og dreje underarmen, så håndfladen vender op (supinere).

Årsag

Ved gentagne ensformige (over)belastninger (bøjning i albue, flexion) og rotation af underarmen (supination) så håndfladen vender op, overskrides senens styrke. Herved opstår der mikroskopiske bristninger i senen forpå, hvilket medfører en ”betændelse” (inflammation) af senen. Senebetændelsen er en advarsel om, at træningen er for belastende for den aktuelle muskelsene.

Langvarig overbelastning kan resultere i, at bicepssenen kan bristet forpå albuen. Senen brister sædvanligvis ved en kraftig belastning (vægtløftning, judo, kontaktsport). Bristninger sker oftest, hvis musklen trækker sig sammen, samtidig med den bliver udspændt (eccentrisk kontraktion).

Bristninger er ofte lokaliseret ved fæstet på spolebenet. Langvarig inflammation (tendinitis) og slitage (degeneration) øger risikoen for bristning.

Symptomer

Under belastning opleves en pludselig smerte og fornemmelse af et smæld forpå albuen

Undersøgelse

Diagnosen stilles sædvanligvis ved almindelig klinisk undersøgelse, hvor der er smerter og nedsat kraft når albuen bøjes mod modstand, eller når hånden roteres, så håndfladen vender op (supination). Når albuen er bøjet 90 grader og håndfladen vender op, kan undersøgeren presse en finger ind under senen og teste, om den er fastsiddende (Hook test).

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at supplere med ultralydskanning (eller MR-skanning) med henblik på hurtig diagnostik og behandling (Deschrijver M, et al. 2022).

Se ultralydscanning af bristet bicepssene i albuen.

Behandling

Behandling omfatter aflastning fra smerteudløsende aktivitet, udspænding og langsom stigende styrketræning af musklerne på overarm inden for smertegrænsen. Hvis ikke generne falder til ro på genoptræningen, kan behandlingen suppleres med medicinsk behandling i form af gigtpiller (NSAID) eller injektion af binyrebarkhormon som led i langsom genoptræning over flere måneder inden maksimal belastning tillades (ofte 3-6 måneder).

Hvis der er total bristning af bicepssenen i albuen, bør bristningen opereres snarest muligt, hvor senen fastgøres til spolebenet (radius), for at forhindre varig kraftnedsættelse. Ofte bandageres armen i et par uger efter operationen.

Genoptræning, specielt

I tilfælde af bristning og operation kan genoptræningen inden for smertegrænsen starte 2 uger efter operationen og bør foregå efter operatørens instrukser. Tung belastning er sædvanligvis først muligt efter 3-6 måneders genoptræning.

Komplikationer

Efter hurtig operation for bristning af bicepssenen ved fæstet i albuen er prognosen sædvanligvis god. 95% vender tilbage til sport og 80% på samme aktivitetsniveau (Wörner EA, et al. 2023)

Genoptræning