Brud på næsebenet, brækket næse

FRACTURA NASI

Anatomi

Kun den øverste del af næseryggen helt tæt på kraniet består af knogle (næsebenet). Den øvrige del af næseryggen består af brusk (næseskillevæggen).

Årsag

Ved direkte slag kan der ske brud på næsebenet. Der kan endvidere ske forskydning af næseskillevæggen.

Symptomer

Smerter og hævelse af næseryggen. Ved brud vil der være ømhed og ofte knagen, når man klemmer øverst på næseryggen (næsebenet). Næseblod ses hyppigt. Hvis der er ledsagende hovedpine eller almen utilpashed må man overveje, om slaget har medført hjernerystelse.

I sjældne tilfælde kan der komme blødning i næseskillevæggen, hvilket medfører at næseskillevæggen hæver op og næsen stopper til (kræver akut lægebehandling). Hvis der opstår feber, tiltagende ømhed af næsen og tilstopning kan det være tegn på infektion, hvilket kræver umiddelbart kontakt til læge.

Undersøgelse

Alle idrætsudøvere, der får et slag i hovedet og som efterfølgende klager over utilpashed, synsforstyrrelser eller uklarhed bør straks ophøre med idræt og bringes til lægeundersøgelse. Alle hovedskader skal tages alvorligt!

Hvis der er mistanke om brud på næsen bør der foretages lægeundersøgelse inden for et døgn. Hvis næseskillevæggen hæver op og tilstopper det ene (eller begge) næsebor, skal man søge læge akut, da brusken i næseskillevæggen kan tage permanent skade. Røntgenundersøgelse af næsen er næsten aldrig indiceret.

Behandling

Næseblødning behandles ved at klemme på næsen. Hvis næsen er brækket, og der er skævhed, kan næsen sættes på plads inden for 5-8 dage, når hævelsen har lagt sig. Hos børn skal det ske indenfor 3-5 dage. Brud på næsen uden skævhed behandles med aflastning indtil smertefrihed. Sædvanligvis kan kontaktsport genoptages efter ca. 4 uger.

Genoptræning, specifikt

Aflastning og hvile indtil symptomerne er svundet. Herefter kan træningen forsigtig genoptages, men bør afbrydes, hvis der på ny kommer symptomer, f.eks. i form af hovedpine.

Bandage

Der kan fremstilles specielle ansigtsbandager til anvendelse ved næsebrud, hvorved idrætsaktiviteten hurtigere kan genoptages.

Genoptræning