Indvendig sideledbåndsbristning

RUPTURA COLLATERALE LIGAMENTUM MEDIALE, MCL

Anatomi

Knoglerne i knæleddet omfatter lårknoglen (femur), skinnebensknoglen (tibia) og knæskallen (patella). Desuden er der et lille led mellem skinnebenet og lægbenet (fibula). Inde i knæet findes et forreste og bagerste korsbånd. Knæleddet er forstærket af en ledkapsel, der på siderne er forstærket med et udvendigt og et indvendigt sideledbånd (ligamentum collaterale laterale (LCL) og ligamentum collaterale mediale (MCL), der bl.a. sikrer sidestabiliteten i knæet. Det indvendige sideledbånd (MCL) fæster indvendigt på lårbenet (mediale femurkondyl) og skinnebenet (tibia).

Knæled forfra

A. Ligamentum cruciatum posterius (Bagerste korsbånd)
B. Ligamentum collaterale mediale/tibiale (Indvendige sideledbånd)
C. Meniscus medialis (Indvendige menisk)
D. Insertio anterior menisci medialis
E. Ligamentum transversum genus
F. Tibiae
G. Fibulae
H. Ligamentum cruciatum anterius (Forreste korsbånd)
I. Ligamentum collaterale laterale/fibulare (Udvendige sideledbånd)
J. Meniscus lateralis (Udvendige menisk)
K. Femur

Knæ forfra

A. Tendo m. adductoris magni
B. Retinaculum patellae mediale
C. Meniscus medialis (Indvendige menisk)
D. Ligamentum collaterale mediale/tibiale (Indvendige sideledbånd)
E. Bursa anserina
F. Bursa subtendinea m. sartori
G. Ligamentum patellae
H. Patella (Knæskal)

 

Årsag

Når skinnebenet presses indad i forhold til lårbenet (kalveknæ, valgus) udspændes det indvendige sideledbånd. Hvis belastningen bliver tilstrækkelig stor (som det ofte er tilfældet, hvis belastningen kommer uforberedt, så lårmusklerne ikke når at blive spændt og stabilisere knæleddet) kan ledbåndet briste. Det ses hyppigst ved bl.a. fodbold, basketball og skiløb.

Symptomer

Pludselig indsættende smerter indvendigt på knæet efter et vrid i knæet. Af og til fornemmes et smæld, når ledbåndet brister. I svære tilfælde klager idrætsudøveren over løshedsfornemmelse af knæet. I lettere tilfælde kan idrætsaktiviteten forsætte i en (kort) periode.

Undersøgelse

Ved mistanke om total eller delvis bristning af ledbåndene i knæet bør der foretages en klinisk undersøgelse af en relevant fagperson søge læge for at sikre den korrekte diagnose og behandling. Der er altid ømhed svarende til bristningen, og der er forværring, når ledbåndet stabilitetstestes på let bøjet knæ (MCL-video).

Når knæet strækkes, ophæves løsheden. Hvis knæet er stabilt, benævnes skaden en ”forstrækning” af det indvendige sideledbånd. Hvis knæet er løst, benævnes skaden en ”bristning” af ledbåndet. Hvis der er tvivl om diagnosen, kan der udføres ultralydskanning, hvor bristningen, evt. knogleafrivning ved fæstet og blødning langs ledbåndene kan ses. Se ultralydscanning.

Der ses af og til sent i forløbet forkalkninger ved fæstet af indvendige sideledbånd (MCL) på lårbensknoglen (Pellegrini-Stieda lesion). MR-skanning er indiceret, hvis der er mistanke om andre skader fx inde i knæet.

Behandling

Behandlingen af total eller delvis bristning af det indvendige sideledbånd omfatter aflastning og genoptræning. Hvis knæet er udtalt løs, kan man i en kort periode (fx 5 uger) behandle med en støtteskinne (Don-Joy). Tidligere operativ behandling er i dag stort set forladt ved ukomplicerede bristninger af det indvendige sideledbånd (Kim C, et al. 2021). Kun i sjældne tilfælde med svær kronisk, indvendig sideløshed, kan operativ stabilisering overvejes.

Prognosen er god, og langt de fleste kommer tilbage til sport på samme niveau efter 3-4 måneder efter totale bristninger, og efter 6 uger ved forstrækninger.

Bandage

Hængselbandage kan kortvarigt anvendes i starten (Don-Joy). Tape behandling af sideledbåndsbristninger i knæet anvendes ofte som supplement til den øvrige behandling i genoptræningen.

Komplikationer

Ved manglende fremgang må man overveje om diagnosen er korrekt. Det vil ofte kræve supplerende undersøgelser (røntgen, ultralydscanning, MR-scanning eller artroskopi).

Specielt bør følgende overvejes:

Genoptræning