Knoglebrud/træthedsbrud i underben

FRACTURA CRURIS, EPIFYSIOLYSE

Anatomi

Underbenets knogler omfatter skinnebenet (tibia) og lægbenet (fibula). De to knogler danner led både under knæet og over ankelleddet. Mellem epifysen og diafysen findes epifyseskiven (vækstskiven), som er rørknoglens længdevækstzone. Epifyseskiven forbener i 16-20-års alderen, hvorved længdevæksten ophører.

Skinneben forfra. 

A. Tibia
B. Fibula

Årsag

Brud på underbenet udgør mere end hver 10 brud hos børn (Weber B, et al. 2021). De fleste brud er lokaliseret på nederste del af underbenet. Ved voldsom belastning i form af slag eller vrid kan der opstå brud på såvel skinneben som lægben.

Brud på lægbenet ses ofte efter spark på udvendige side af underbenet. Brud ses ofte i epifyseskiven (epifysiolyse). Da epifyseskiverne er relativt svagere end selve knoglevævet, opstår træthedsbrud ofte i disse, og det er hyppigst ved den nederste epifyseskive i skinnebenet lige over anklen.

Symptomer

Smerter ved tryk (direkte og indirekte ømhed) og ved belastning (gang og løb). Der kan være hævelse og fejlstilling

Undersøgelse

Pludselig opståede kraftige smerter i underbenet med funktionsnedsættelse og besvær med at støtte på benet bør altid føre til (akut) lægeundersøgelse (evt. på sygehus). Diagnosen stilles sædvanligvis ved en klinisk undersøgelse.

Brud i vækstskiven (epifysiolyse) overses ofte, da der ikke er forskydning af brudfladerne. Røntgen er primære undersøgelse, men ultralydskanning anvendes mere og mere til at diagnosticere brud (Endara-Mina J, et al. 2023).

MR- og CT-skanning kan anvendes, hvis der er tvivl om diagnosen.

Behandling

Behandlingen omfatter aflastning og bandagering (gips), hvis bruddet sidder acceptabelt. Hvis der er fejlstilling i bruddet, sættes det på plads og bandageres. Hvis brudfladerne ikke kan sættes på plads, eller hvis bruddet er ustabilt, er operation ofte nødvendig.

Genoptræning

Hvilken belastning og genoptræning, der kan tillades, er helt afhængig af brudtype, sværhedsgraden og behandlingen af bruddet, hvorfor al genoptræning bør foregå i tæt samarbejde med de læger, der kontrollerer behandlingen.

Man må forvente flere måneders aflastning og genoptræning inden skinnebensbrud tillader maksimal belastning. Det tager længere tid, jo ældre man er.

Plastbandage

Der kan fremstilles individuelle plastbandager til anvendelse under sportsaktivitet efter forskellige knoglebrud. Individuelle plastbandager er specielt velegnet efter brud på lægbenet.

Komplikationer

Kraftige brud i skinnebenets epifyse tæt på knæleddet kan resultere i karskader, der kræver akut behandling. Går brudfladerne ind i knæ- eller ankelled, kan det resultere i varige skader.

Brud på diafysen kompliceres hos mere end hver 10. af udvikling af compartmentsyndrom, som kræver akut behandling (Shore BJ, et al. 2013).

Genoptræning