Ledskred i albuen

LUXATIO ARTICULI CIBITI

Anatomi

Albueleddet dannes af overarmsknoglen (humerus) og en af de to underarmsknogler (ulna). Den anden underarmsknogle (radius) danner et led med ulna (art. radioulnaris proximalis). Rundt om albueleddet findes en ledkapsel og flere forstærkende ledbånd.

Albueleddet

A. Humerus
B. Capsula articularis
C. Epicondylus medialis
D. Lig. collaterale ulnare
E. Chorda obliqua
F. Ulna
G. Radius
H. Tendo m. bicipitis brachii
I. Lig. anulare radii
J. Lig. collaterale radiale
K. Epicondylus lateralis

 

Årsag

Ved direkte fald på strakt arm, kan der opstå ledskred i albuen. I nogle tilfælde vil ledskreddet i albuen være kompliceret af brud på knoglerne eller beskadigelse af kar eller nerver. (Raux S, Madelaine A. 2023)

Symptomer

Pludselig indsættende smerter omkring albuen og smertebetinget bevægelsesindskrænkning af armen efter kraftig belastning (fald). Ofte er der synlig deformitet af albuen.

Undersøgelse

Pludselig opståede kraftige smerter i armen med bevægelsesindskrænkning efter fald, bør altid føre til akut lægeundersøgelse. På grund af risikoen for beskadigelse af blodkar og nerver, bør man søge akut lægehjælp (evt. sygehus). På grund af risiko for beskadigelse af kar og nerver bør der specifikt undersøges for dette i det akutte stadie. Ved røntgen kan man se ledskreddet og eventuelle knoglebrud.

Behandling

I ukomplicerede tilfælde kan ledskreddet i albuen sædvanligvis sættes på plads uden operation. Hvis ledskreddet er kombineret med knoglebrud, kræver det operation i knap halvdelen af tilfældene (Lewallen L, et al. 2023). Nogle steder anbefales herefter en kort tid med bandagering. Hvis ledskreddet er kompliceret af kar- eller nervebeskadigelser er operation sædvanligvis nødvendigt.

Genoptræningen med bevægeøvelser inden for smertegrænsen bør påbegyndes snarest muligt.

Genoptræning, specifikt

I ukomplicerede tilfælde uden knoglebrud, kar- eller nervebeskadigelser kan genoptræningen starte kort efter ledskreddet er ophævet (og en eventuel bandage er fjernet). Hvis ledskreddet har været kompliceret og eventuelt krævet operation bør genoptræningen foregå i tæt samarbejde med de læger, der kontrollerer behandlingen.

Komplikationer

I langt de fleste tilfælde heler bristningerne omkring albuen op uden komplikationer. Hos enkelte kan der ses vedvarende stivhed eller løshed af albuen, forkalkninger i musklerne omkring albuen samt beskadigelser af nerver og blodkar.

Genoptræning