Brud på hvirvelbuen

Diagnose: BRUD PÅ HVIRVELBUEN
(SPONDYLOLYSIS)


Anatomi:
Ryggen er opbygget af kasseformede ryghvirvler, der holdes på plads, dels ved hjælp af knoglernes udformning, dels ved ledbånd og dels ved de store og små ryg- og mavemuskler. (Skitse)

Årsag: Der findes forskellige årsager til løshed af lændehvirvlerne (spondylolyse): Medfødt (dysplastisk), brud på hvirvelbuen og slitagebetinget (degenerativ). Brud på hvirvelbuen er en hyppig årsag til lændesmerter  blandt unge og idrætsfolk og ses blandt 5% af normalbefolkningen. Ses hyppigst hos idrætsudøvere, der gentagne gange bøjer meget bagud i ryggen (højdespringere, gymnaster, stangspringere, fodboldspillere) (article-1) (article-2). I nogle tilfælde kan løsheden medføre, at en af hvirvlerne skrider fremad og trykker på rygmarven (spondylolisthesis)

Symptomer: Smerter og stivhedsfornemmelse i lænden (”lumbago”) og balder af og til med udstråling til benene (”ischias”)

Undersøgelse: Lette ryggener kræver ikke nødvendigvis lægeundersøgelser, men alle tilfælde med kraftige eller gentagne rygsmerter bør lægeundersøges. Lægen vil kunne afgøre, om der er indikation for yderligere undersøgelse, f.eks. røntgen (inklusiv skråoptagelser) (Røntgen) (Scintigrafi), CT- eller MRscanning (article).

Behandling: Behandlingen er afhængig af sværhedsgraden. Langt de fleste tilfælde vil imidlertid kunne behandles med aflastning (article-1) (article-2) (som i svære tilfælde må strække sig over flere måneder). I ca 10% af tilfældene hvor fremadglidningen (spondylolisthesen) er betydelig, er operation nødvendigt (article)

Genoptræning af børn og unge: INSTRUKTION

Komplikationer: Hvis ikke smerterne aftager på behandlingen, bør man (på ny) undersøges af læge. Specielt bør man overveje

men der findes mange andre årsager til lændesmerter (infektioner, tumorer), hvoraf nogle vil kræve yderligere undersøgelser.

Specielt: Træningen bør gennemføres ”livslang” for at nedsætte risikoen for tilbagefald efter en vellykket genoptræning.