Brud på hvirvelbuen, fremadglidning af en ryghvirvel

SPONDYLOLYSIS/ARKOLYSE, SPONDYLOLISTHESIS

Anatomi

Ryggen er opbygget af kasseformede ryghvirvler, der holdes på plads, dels ved hjælp af knoglernes udformning, dels ved ledbånd og dels ved de store og små ryg- og mavemuskler.

Brud på hvirvelbuen (arkolyse) af 5. lændehvirvel. Begyndende fremadglidning (spondylolistese) af hvirvellegemet (til højre). 

 

 

 

Brud på hvirvelbuen (arkolyse) på begge sider (set ovenfra).

 

 

Billeder fra Idrætsskadesbogen, FADLs Forlag.

Årsag

Der findes forskellige årsager til løshed af lændehvirvlerne: Medfødt (dysplastisk), akutte brud eller hyppigere træthedsbrud (stress fraktur) ofte pga. medfødt svaghed på hvirvelbuen (spondylolyse/arkolyse). Disse brudtyper ses primært hos børn og unge, mens slitagebetinget løshed primært ses efter 50-års alderen. I sjældne tilfælde kan brudbetinget løshed skyldes sygdomme i ryghvirvlen.

Brud på hvirvelbuen er den hyppigste årsag til løshed af lændehvirvlerne blandt unge og idrætsudøvere, der gentagne gange bøjer meget bagud i ryggen (gymnastik, kast, dans, højdespring, fodbold, vægtløftning, roning).

I nogle tilfælde kan løsheden medføre, at en af hvirvlerne skrider fremad (spondylolisthesis), og skønt det er hyppigt er symptomfri (ses hos op til 5-10% af befolkningen og hos 35% af inuitter), kan det udløse rygsymptomer og i svære tilfælde tryk på nerver i ryggen (Li N, et al. 2022).

Symptomer

Gennemsnitsalder ved diagnosetidspunktet er ca. 15 år. Smerter og stivhedsfornemmelse i lænden (”lumbago”) med udstråling til baldemuskulaturen og til lår. Smerterne forværres i løbet af dagen. Der er lindring af smerterne ved foroverbøjning (fleksion), mens bagudbøjning (ekstension) er nedsat (ophævet) og udløser de kendte smerter.

Bevægeligheden er ofte næsten ophævet ved ekstension, og nedsat ved sidefleksion. Ved nervetryk kan der være udstråling til benene (ischias) og i sjældne tilfælde urininkontinens (cauda equina).

Undersøgelse

Lette ryggener kræver ikke nødvendigvis lægeundersøgelser, men alle tilfælde med vedvarende, gentagne eller kraftige rygsmerter bør lægeundersøges. Lægen vil kunne afgøre, om der er indikation for yderligere undersøgelse, f.eks. røntgen (inklusiv skråoptagelser), der kan stille diagnosen og udelukke andre årsager (fx Pagets sygdom). Røntgen er ikke sjældent normal, hvorfor der må suppleres med MR- eller CT-skanning (Mohile NV, et al. 2022)

Behandling

Behandlingen er afhængig af sværhedsgraden. Langt de fleste tilfælde vil imidlertid kunne behandles med (hurtigt indsættende) aflastning (ofte i nogle måneder) fra smerteudløsende aktivitet og forsigtig styrketræning af mave-rygmusklerne (som i svære tilfælde må strække sig over flere måneder).

I nogle tilfælde kan man anvende korset og i ca. 10% af tilfældene, hvor fremadglidningen (spondylolisthesis) er betydelig og symptomerne ikke forsvinder på længere aflastning eller ved neurologiske symptomer, kan operation være nødvendig. (Choi JH, et al. 2022).

Komplikationer

Hvis ikke smerterne aftager på aflastning og behandling, bør man (på ny) undersøges af læge.

Specielt bør følgende overvejes:

 

Men der findes mange andre årsager til lændesmerter (gigtsygdom, infektioner, stofskiftesygdomme, nervesygdomme, tumorer), hvoraf nogle vil kræve yderligere speciallægeundersøgelser.

Genoptræning

Genoptræningsprogram