Brud på næsebenet

Diagnose: BRUD PÅ NÆSEBENET
(FRACTURA NASI)


Anatomi:
Kun den øverste del af næseryggen helt tæt på kraniet består af knogle (næsebenet). Den øvrige del af næseryggen består af brusk (næseskillevæggen).

Årsag: Ved direkte slag kan der ske brud på næsebenet. Der kan endvidere ske forskydning af næseskillevæggen.

Symptomer: Smerter og hævelse af næseryggen. Ved brud vil der være ømhed, når man klemmer øverst på næseryggen (næsebenet). Hvis der er ledsagende hovedpine eller almen utilpashed må man overveje, om slaget har medført hjernerystelse. I sjældne tilfælde kan der komme blødning i næseskillevæggen, hvilket medfører at næseskillevæggen hæver op og næsen stopper til (kræver akut lægebehandling).

Akut behandling: Se her.

Undersøgelse: Alle idrætsudøvere, der får et slag i hovedet og som efterfølgende klager over utilpashed, synsforstyrrelser eller uklarhed bør straks ophøre med idræt og bringes til lægeundersøgelse. Alle hovedskader skal tages alvorligt! Hvis smerten kun er lokaliseret til næsen, og der er fri vejrtrækning gennem begge næsebor, skal man lade sig lægeundersøge, hvis man efter 3 dage fortsat synes næsen er skæv. Hvis næseskillevæggen hæver op og tilstopper det ene (eller begge) næsebor, skal man søge læge akut. Røntgenundersøgelse af næsen er næsten aldrig indiceret. Ved mistanke om brud på næsebenet vil lægen henvise direkte til øre-næse-hals læge.

Behandling: Hvis bruddet har medført skævhed af næsen, sættes bruddet på plads. Brud på næsen uden skævhed behandles med aflastning indtil smertefrihed. Sædvanligvis kan kontaktsport genoptages efter ca. 4 uger.

Genoptræning af børn og unge: Aflastning og hvile indtil symptomerne er svundet. Herefter kan træningen forsigtig genoptages, men bør afbrydes, hvis der på ny kommer symptomer, f.eks. i form af hovedpine. 
Se i øvrigt genoptræning af børn og unge, generelt.

Bandage: Der kan fremstilles specielle ansigtsbandager til anvendelse ved næsebrud, hvorved idrætsaktiviteten hurtigere kan genoptages,
(article-1), (article-2).