Overbelastning af albuens strækkemuskel ved albuen

TRICEPS ENTESOPATI

Anatomi

Albueleddet er ledforbindelsen imellem overarmsknoglen (humerus) og de to underarmsknogler: spolebenet (radius) og albuebenet (ulna). Albuens store strækkemuskel (Triceps) er lokaliseret på bagsiden af overarmen. Tricepsmusklen har tre muskelhoveder: et indvendigt (caput mediale), et udvendigt (caput laterale) og et langt (caput longus). De to første muskelhoveder udspringer fra bagsiden af overarmsknoglen (humerus), men det lange muskelhoved udspringer fra skulderbladet (tuberculum infraglenoidale). De tre muskelhovedet fæster sammen på spidsen af albuebenet (olecranon ulna).

Skulderens og overarmens muskler bagfra: 

A. Clavicula (Nøgleben, Kraveben)
B. Bursa subcutanea acromialis 
C. M. deltoideus 
D. M. triceps brachii (caput laterale) 
E. M. brachioradialis
F. Epicondylus lateralis
G. Olecranon (Albuespidsen)
H. Epicondylus medialis 
I. M. triceps brachii (caput mediale) 
J. M. triceps brachii (caput longum)

Årsag

Ved gentagne overbelastning af bøje-strække-funktionen i albuen (fx vægtløftning, styrketræning, ketchesport, svømning) kan der opstå overbelastningsskader på tricepsmusklen ved fæstet (entesitis) på albuen (olecranon). Ved gentagne (over)belastninger kan senen blive ”betændt” (inflammeret). Langvarig betændelse i senen (tendinitis) øger risikoen for bristning, hvilket er meget sjældent.

Symptomer

Smerter ved tricepsmuskelfæstet bagpå albuen (olecranon). Smerterne forværres ved aktivering af Tricepsmusklen.

Undersøgelse

Sædvanlig stilles diagnosen ved en almindelig klinisk undersøgelse. Symptomerne kan provokeres ved tryk på tricepssenefæstet på olecranon og ved forsøg på at strække albuen mod modstand. Hvis der er tvivl om diagnosen, kan der udføres en ultralydskanning.

Se ultralydscanning af tricepsfæstet.

Behandling

Behandling omfatter aflastning fra smerteudløsende aktivitet, udspænding og langsom stigende styrketræning af musklerne på overarm inden for smertegrænsen. Hvis ikke generne falder til ro på genoptræningen, kan behandlingen suppleres med medicinsk behandling i form af gigtpiller (NSAID) eller injektion af binyrebarkhormon som led i en ofte 3-6 måneder langsom genoptræning inden for smertegrænsen inden maksimal belastning tillades.

Operativ behandling er kun indiceret ved total bristning af tricepssenen, hvilket er meget sjældne, for at undgå betydelig svækkelse at strækkeevnen i albuen. Fornyede bristninger og operative komplikationer er relativt hyppige (Alnaji O, et al. 2022).

Komplikationer

Ved manglende fremgang, bør man på ny overveje om diagnosen er korrekt eller om der er tilstødt komplikationer.

Specielt bør følgende overvejes:

  • Slimsæksbetændelse på albuen, 
  • Gigtsygdom i albueleddet,
  • Ledbåndsbristninger indvendigt og udvendigt på albuen,
  • Skader på nerverne ulnaris og medianus
  • Kastealbue (gener udløst fra selve albueleddet og ledkapsel)
  • Muskelbristning

Genoptræning