Betændelse/bristning af bicepssenen

TENDINITIS M BICEPS BRACHII

Anatomi

Overarmsmusklen (M biceps brachii) har 2 sener, der fæster på skulderbladet. Den ene sene (caput longum) går gennem skulderleddet. De to sener forener sig til musklen på overarmen og fæster lige under albueleddet på underarmsknoglerne. Funktionen af bicepsmusklen er at bøje albuen og udadrotere (suppinere) underarmen. En omslagsfold fra skulderleddet går ned om den øverste del af bicepssenen. Det betyder, at væsken om bicepssenen kommunikerer med skulderleddet.

Skulderens og overarmens muskler bagfra:

A. Clavicula (Collar bone)
B. Bursa subcutanea acromialis
C. M. deltoideus
D. M. triceps brachii (caput laterale)
E. M. brachioradialis
F. Epicondylus lateralis
G. Olecranon (Elbow)
H. Epicondylus medialis
I. M. triceps brachii (caput mediale)
J. M. triceps brachii (caput longum)

Årsag

Ved gentagne (over)belastninger (svømning, kast) bliver det lange hoved af den øverste (proximale) del af bicepsmusklen (caput longum biceps brachii) ”betændt” (inflammeret). Betændelse af bicepssenen kaldes også ”svømme-skulder”.

Med alderen og ved gentagne belastninger opstår der slitageforandringer i senen, hvilket øger risikoen for bristninger. Bristninger sker oftest, hvis musklen trækker sig sammen, samtidig med den bliver udspændt (eccentrisk kontraktion).

Langvarig betændelse i senen (tendinitis) øger risikoen for bristning. Det er meget sjældent, at raske sener brister.

Symptomer

Langsomt indsættende lokal ømhed forpå skulderen. Af og til udstråling ned på overarmen. Smerterne forværres, når man trykker på bicepssenen forpå skulderen, når musklen aktiveres (forsøg på at bøje armen mod modstand.

Ved total bristning af bicepssenen (caput longum), der opstår ved en pludselig smæld, trækkes den overrevne bicepsmusklen mod albuen, hvorved der opstår en bule på bicepsmusklen (”Skipper Skræk arm”).

Undersøgelse

Diagnosen stilles sædvanligvis ved almindelig klinisk undersøgelse, hvor der er smerter og nedsat kraft når albuen bøjes mod modstand eller når hånden roteres, så håndfladen vender op (supination). Ved mere udtalte, pludselig indsættende smerter, bør der foretages undersøgelse af en fagperson og suppleres med ultralydskanning (evt. MR-skanning) (McKean D, Teh J. 2022) og (Courage O, et al. 2023).

Se ultralydsscanning af skulderen med fortykkelse af bicepssenen.

Behandling

Behandlingen består i aflastning og langsom genoptræning af bicepsmusklerne og de øvrige muskler rundt om skulderen. Totale bristninger af bicepsmusklen kræver sjældent operativ behandling, i det langt de fleste bristninger kan behandles alene med genoptræning (Sudah SY, et al. 2023).

Operation kan overvejes ved meget store krav til kraften over albuen (hårdt fysisk arbejde, body building) eller af kosmetisk årsag, hvilket med fordel bør foretages inden for den første måned. Ved manglende fremgang på aflastning af senebetændelsen, kan medicinsk behandling overvejes i form af gigtpiller, NSAID injektion af binyrebarkhormon i omslagsfolden rundt om den fortykkede sene, hvilket med fordel kan foregå ultralydvejledt.

Da injektion af binyrebarkhormon er et led i en længere varende genoptræning af en langvarig skade, er det ofte nødvendigt, at genoptræningsforløbet strækker sig over flere måneder for at nedsætte risikoen for tilbagefald og bristninger. Senen kan naturligvis ikke efter en langvarig skadesperiode holde til maksimal belastning efter kun en kortvarig genoptræningsperiode.

Komplikationer

Hvis ikke forløbet går jævnt fremad, bør man overveje, om diagnosen er rigtig eller om der er tilstødt komplikationer.

Specielt bør følgende overvejes:

Genoptræning

Genoptræningsprogram