Slimsæksbetændelse/senebetændelse indvendigt på knæet

GÅSEFODSSYNDROM, PES ANSERINUS

Anatomi

Tre af lårmusklerne (Sartorius, Gracilis og Semitendinosus) hæfter sammen på øverste, indvendige (mediale) del af skinnebenet (tibia) lige under knæet. Senefæstet af de tre sener kaldes Gåsefoden (Pes Anserinus). Mellem de tre sener og skinnebensknoglen findes en slimsæk, der skal reducere senetrykket mod skinnebensknoglen.

Årsag

Ved gentagne belastninger eller ved slag kan slimsækken og senerne blive ”betændte” (inflammerede), hæve op og blive smertefulde.

Herved kan slimsækken bliver irriteret og produceree for meget væske, hvilket får den til at svulme op og lægge pres på de tilstødende dele af knæet (Curtis BR, et al. 2019).

Symptomer

Smerter på indersiden af skinnebenet lige under knæet. Smerterne bliver værre ved løb, spring, gang på trapper, hugsiddende stilling mm, men svinder sædvanligvis i hvile.

Undersøgelse

I lette tilfælde stilles diagnosen sædvanligvis alene ved den kliniske undersøgelse, hvor tryk på pes anserinus fremklader de kendte smerter. Hvis der er tvivl om diagnosen, kan der udføres ultralydskanning, der er velegnet til at fremstille senerne og slimsækken.

Behandling

Behandlingen omfatter primært aflastning fra smerteudløsende aktivitet, udspænding og gradueret genoptræning inden for smertegrænsen. Ved manglende fremgang trods regelret genoptræning kan suppleres med gigtpiller (NSAID) eller injektion med binyrebarkhormon i slimsækken mellem senerne som led i en langvarig genoptræning for at nedsætte risiko for tilbagefald.

Operation er sædvanligvis ikke indiceret.

Komplikationer

Hvis ikke forløbet går jævnt fremad, bør man overveje, om diagnosen er rigtig eller om der er tilstødt komplikationer.

Specielt bør følgende overvejes:

Genoptræning