Ledbåndsbristning, indvendige sideledbånd

RUPTURA COLLATERALE LIGAMENTUM MEDIALE

Anatomi

Knoglerne i knæleddet omfatter lårknoglen (femur), skinnebensknoglen (tibia) og knæskallen (patella). Endvidere er der et lille led mellem skinnebenet og lægbenet (fibula). Knæleddet er forstærket af en ledkapsel, der på siderne er forstærket med et udvendigt og indvendigt sideledbånd (ligamentum collaterale laterale (LCL) og ligamentum collaterale mediale (MCL). Inde i knæet findes to ledbånd, forreste og bagerste korsbånd (ligamentum cruciatum anterius (ACL) og ligamentum cruciatum posterius (LCL)).

Knæled forfra: 

A. Ligamentum cruciatum posterius (Bagerste korsbånd)
B. Ligamentum collaterale mediale/tibiale (Indvendige sideledbånd)
C. Meniscus medialis (Indvendige menisk)
D. Insertio anterior menisci medialis
E. Ligamentum transversum genus
F. Tibiae
G. Fibulae
H. Ligamentum cruciatum anterius (Forreste korsbånd)
I. Ligamentum collaterale laterale/fibulare (Udvendige sideledbånd)
J. Meniscus lateralis (Udvendige menisk) 
K. Femur

 

 

 

Knæ forfra: 

A. Tendo m. adductoris magni
B. Retinaculum patellae mediale
C. Meniscus medialis (Indvendige menisk)
D. Ligamentum collaterale mediale/tibiale (Indvendige sideledbånd)
E. Bursa anserina
F. Bursa subtendinea m. sartori
G. Ligamentum patellae
H. Patella (Knæskal)

 

Årsag

Når skinnebenet presses indad i forhold til lårbenet (kalveknæ, valgus) udspændes indvendige sideledbånd.
Hvis belastningen bliver tilstrækkelig stor (som det ofte er tilfældet, hvis belastningen kommer uforberedt, så lårmusklerne ikke når at blive spændt og stabilisere knæleddet) kan ledbåndet briste.

Symptomer

Pludselig indsættende smerter indvendigt på knæet. Af og til fornemmes et smæld, når ledbåndet brister. I svære tilfælde klager idrætsudøveren over løshedsfornemmelse af knæet.

Undersøgelse

Ved mistanke om total eller delvis bristning af ledbåndene i knæet bør man søge læge, for at få stillet diagnosen. Lægen kan udføre forskellige knætest (MCL-video), for at undersøge stabiliteten af knæet.

Hvis knæet er stabilt, benævnes skaden en ”forstrækning” af det indvendige sideledbånd. Hvis knæet er løst, benævnes skaden en ”bristning” af ledbåndet. Hvis der også er indvendig løshed på strakt knæ, vil der med stor sandsynlighed også være beskadigelse af ACL.

Diagnosen stilles sædvanligvis ved almindelig lægeundersøgelse. Hvis der er tvivl om diagnosen, kan der udføres ultralydskanning (eller MR-skanning), hvor bristningen og blødningen langs ledbåndene kan ses. Se ultralydscanning her

Der anbefales røntgen for at udelukke knoglebrud, hvis idrætsudøveren er under 12 år eller over 50 år, hvis smerterne er så voldsomme, at idrætsudøveren ikke kan gå 4 skridt uden smerter, hvis idrætsudøveren ikke kan bøje benet mere end 60 grader eller hvis der er lokaliseret knogleømhed
(”Pitsburgh Knee Rules”).

Behandling

Behandlingen af total eller delvis bristning af det indvendige sideledbånd omfatter aflastning fra smerteudløsende aktivitet og langsomt stigende genoptræning. Hvis knæet er udtalt løs, kan man i en kort periode (få uger) behandle med en støtteskinne (Don-Joy), der tillader fri bevægelse og fuld støtte på benet og umiddelbart påbegyndes bevægetræning.

Ved total bristning og udtalt løshed uden fremgang på træning eller kombineret med andre skader kan operation (rekonstruktion) være indiceret (Kim C, et al. 2016).

Bandage

Hængselbandage kan kortvarigt anvendes i starten (Don-Joy). Tape-behandling af ledbåndsbristninger i knæet anvendes ofte, men den dokumenterede effekt er beskeden.

Komplikationer

Ved manglende fremgang må man overveje om diagnosen er korrekt. Det vil ofte kræve supplerende undersøgelser (røntgen, ultralydskanning, MR-skanning eller artroskopi).

Specielt bør følgende overvejes:

Specielt

Da der er (beskeden) risiko for, skaden giver varige mén, bør skaden anmeldes til dit forsikringsselskab.

Genoptræning

Genoptræningsprogram