Ledbåndsbristning, indvendige sideledbånd

 

Diagnose: INDVENDIG SIDELEDBÅNDSBRISTNING I KNÆET
(RUPTURA COLLATERALE LIGAMENTUM MEDIALE/TIBIALE)


Anatomi:
Knoglerne i knæleddet omfatter lårknoglen (femur), skinnebensknoglen (tibia) og knæskallen (patella). Endvidere er der et lille led mellem skinnebenet og lægbenet (fibula). Knæleddet er forstærket af en ledkapsel, der på siderne er forstærket med et udvendigt og indvendigt sideledbånd (ligamentum collaterale laterale (LCL) og ligamentum collaterale mediale (MCL). Inde i knæet findes to ledbånd, forreste og bagerste korsbånd (ligamentum cruciatum anterius og ligamentum cruciatum posterius).

 

 1. Ligamentum cruciatum posterius (Bagerste korsbånd)
 2. Ligamentum collaterale mediale/tibiale (Indvendige sideledbånd)
 3. Meniscus medialis (Indvendige menisk)
 4. Insertio anterior menisci medialis
 5. Ligamentum transversum genus
 6. Tibiae
 7. Fibulae
 8. Ligamentum cruciatum anterius (Forreste korsbånd)
 9. Ligamentum collaterale laterale/fibulare (Udvendige sideledbånd)
 10. Meniscus lateralis (Udvendige menisk)
 11. Femur

KNÆLED FORFRA

 

 1. Tendo m. adductoris magni
 2. Retinaculum patellae mediale
 3. Meniscus medialis (Indvendige menisk)
 4. Ligamentum collaterale mediale/tibiale (Indvendige sideledbånd)
 5. Bursa anserina
 6. Bursa subtendinea m. sartori
 7. Ligamentum patellae
 8. Patella (Knæskal)

KNÆ FORFRA

Årsag: Når skinnebenet presses udad i forhold til lårbenet (valgus) udspændes indvendige sideledbånd. Hvis belastningen bliver tilstrækkelig stor (som det ofte er tilfældet, hvis belastningen kommer uforberedt, så lårmusklerne ikke når at blive spændt og stabilisere knæleddet) kan ledbåndet briste.

Symptomer: Pludselig indsættende smerter indvendigt på knæet. Af og til fornemmes et smæld, når ledbåndet brister. I svære tilfælde klager idrætsudøveren over løshedsfornemmelse af knæet.

Akut behandling: Se her.

Undersøgelse: Ved mistanke om total eller delvis bristning af ledbåndene i knæet bør man søge læge, for at få stillet diagnosen. Da mange ledbåndsskader i knæet hos børn er ledsaget af beskadigelse af knoglen ved ledbåndsfæsterne er røntgen ofte indiceret (article). Lægen kan udføre forskellige knætest (indvendig sideløshed), for at undersøge stabiliteten af knæet. Hvis knæet er stabilt benævnes skaden en “forstrækning” af det indvendige sideledbånd. Hvis knæet er løst benævnes skaden en “bristning” af ledbåndet. Diagnosen stilles sædvanligvis ved almindelig lægeundersøgelse. Hvis der er tvivl om diagnosen, kan der udføres ultralydscanning, hvor bristningen og blødningen langs ledbåndene kan ses, (Ultralydbillede) .

Behandling: Behandlingen af total eller delvis bristning af det indvendige sideledbånd omfatter aflastning og genoptræning. Hvis knæet er udtalt løs, kan man i en kort periode behandle med en støtteskinne (Don-Joy). Tidligere operativ behandling er i dag stort set forladt ved ukomplicerede bristninger af det indvendige sideledbånd. (article-1)(article-2). (Hvis bristningen af indvendige sideledbånd er kombineret med andre ledbåndsbristninger vil mange imidlertid anbefale operation).

Genoptræning af børn og unge: INSTRUKTION

Bandage: Hængselbandage kan kortvarigt anvendes i starten (Don-Joy). Tape-behandling af ledbåndsbristninger i knæet har ingen sikker effekt.

Komplikationer: Ved manglende fremgang må man overveje om diagnosen er korrekt. Det vil ofte kræve supplerende undersøgelser (røntgen, ultralydscanning, MR-scanning eller artroskopi). Specielt skal man overveje

Der ses af og til sent i forløbet “betændelse” (inflammation) ved ledbåndsfæstet og i nogle tilfælde en regulær slimsæksbetændelse (bursitis) ved ledbåndsfæstet (article).

Specielt: Da der er risiko for, skaden giver varige mén, bør skaden anmeldes til dit forsikringsselskab.