Ledbåndsbristning, udvendige sideledbånd

RUPTURA LIGAMENTUM COLLATERALE LATERALE

Anatomi

Knoglerne i knæleddet omfatter lårknoglen (femur), skinnebensknoglen (tibia) og knæskallen (patella). Endvidere er der et lille led mellem skinnebenet og lægbenet (fibula). Knæleddet er forstærket af en ledkapsel, der på siderne er forstærket med et udvendigt og indvendigt sideledbånd (ligamentum collaterale laterale (LCL) og ligamentum collaterale mediale (MCL). Inde i knæet findes to ledbånd, forreste og bagerste korsbånd (ligamentum cruciatum anterius (ACL) og ligamentum cruciatum posterius (LCL)).

Knæled forfra: 

A. Ligamentum cruciatum posterius (Bagerste korsbånd)
B. Ligamentum collaterale mediale/tibiale (Indvendige sideledbånd)
C. Meniscus medialis (Indvendige menisk)
D. Insertio anterior menisci medialis
E. Ligamentum transversum genus
F. Tibiae
G. Fibulae
H. Ligamentum cruciatum anterius (Forreste korsbånd)
I. Ligamentum collaterale laterale/fibulare (Udvendige sideledbånd)
J. Meniscus lateralis (Udvendige menisk) 
K. Femur

 

Underben udvendigt: 

A. M. gastrocnemius
B. Caput fibulae
C. B. subtendinea m. bicipitis femoris inferior
D. M. biceps femoris (overskåren)
E. Ligamentum collaterale laterale/fibulare (Undendige sideledbånd)
F. M. plantaris

Årsag

Når skinnebenet presses udad i forhold til lårbenet (hjulben, varus) udspændes det udvendige sideledbånd (LCL). Hvis belastningen bliver tilstrækkelig stor (som det ofte er tilfældet, hvis belastningen kommer uforberedt, så lårmusklerne ikke når at blive spændt og stabilisere knæleddet) kan ledbåndet briste.

Symptomer

Pludselig indsættende smerter udvendigt på knæet. Af og til fornemmes et smæld, når ledbåndet brister. I svære tilfælde klager idrætsudøveren over løshedsfornemmelse af knæet.

Undersøgelse

Ved mistanke om total eller delvis bristning af ledbåndene i knæet bør man søge læge, for at få stillet diagnosen. Lægen kan udføre forskellige knætest (LCL-video), for at undersøge stabiliteten af knæet.

Hvis knæet er stabilt, benævnes skaden en ”forstrækning” eller ”delvis bristning” af det udvendige sideledbånd. Hvis knæet er løst, benævnes skaden en ”bristning” af ledbåndet. Diagnosen stilles sædvanligvis ved almindelig lægeundersøgelse. Hvis der også er indvendig løshed på strakt knæ, vil der med stor sandsynlighed også være beskadigelse af forreste korsbånd.

Hvis der er tvivl om diagnosen, kan der udføres ultralyd- eller MR-skanning, hvor bristningen og blødningen langs ledbåndene kan ses. Se ultralydscanning her

Der anbefales røntgen for at udelukke knoglebrud, hvis idrætsudøveren er under 12 år eller over 50 år, hvis smerterne er så voldsomme, at idrætsudøveren ikke kan gå 4 skridt uden smerter, hvis idrætsudøveren ikke kan bøje knæet mere end 60 grader, eller hvis der er lokaliseret knogleømhed (”Pitsburgh Knee Rules”).

Behandling

Behandlingen af total eller delvis bristning af det udvendige sideledbånd omfatter aflastning og genoptræning. Hvis knæet er udtalt løst, kan man i en kort periode (få uger) behandle med en støtteskinne (Don-Joy), der tillader fri bevægelse og fuld støtte på benet. Umiddelbart påbegyndes bevægetræning. Ved total bristning og udtalt løshed uden fremgang på træning eller kombineret med andre skader kan operation (rekonstruktion) være indiceret.

Bandage

Hængselbandage kan kortvarigt anvendes i starten (Don-Joy). Tape-behandling af ledbåndsbristninger i knæet anvendes ofte, men dokumentationen af effekten er beskeden.

Komplikationer

Behandlet LCL-læsion har en god prognose og giver sjældent problemer. Ved manglende fremgang må man overveje om diagnosen er korrekt. Det vil ofte kræve supplerende undersøgelser (røntgen, ultralyd- og MR-skanning eller artroskopi).

Specielt skal man overveje:

Specielt

Da der er (beskeden) risiko for, skaden giver varige mén, bør skaden anmeldes til dit forsikringsselskab.

Genoptræning

Genoptræningsprogram