Muskelinfiltrationer i nakke-skulder

MYOSER, TRIGGERPUNKTER

Anatomi

Talrige muskler udspringer og fæster omkring skulder-nakke.

Dybe nakke- og rygmuskler bagfra:

A. M. semispinalis capitis
B. Mm. splenii capitis et cervicis
C. M. levator scapulae
D. M. rhomboideus minor
E. M. supraspinatus
F. M. rhomboideus major
G. Protuberantia occipitalis externa

Årsag

Alle muskler rundt om skulder og nakke kan blive spændte og ømme og udvikle ømme muskelknuder (myoser). Årsagen til udvikling af myoser er ikke sikkert kendt, men mens forårsaget af overbelastning af musklerne, evt. med minimale vævsskader, som medfører lokal inflammation, og det vides, at forkerte arbejdsstillinger og gentagne belastninger kan udløse myoser, og at myoserne kan opstå sekundært til smertetilstande andre steder i nakke-skulder-åget. 

Hyppigste sted for muskelinfiltrationerne er skulderbladsmusklerne (M supraspinatus og M infraspinatus, hvorfra smerterne kan stråle ned i armen) og de store nakke-ryg muskler (M Trapezius, M levator scapulae, M rhomboideus) og halsmusklen (M sternocleido-mastoideus).

Symptomer

Ømhed i musklerne med forværring ved tryk på musklen. Ofte er der udstråling (triggerpunkt) til arm (fra muskelinfiltrationer omkring skulderbladet) og til hovedet (spændingshovedpine med trykken bag øjnene) ved muskelinfiltrationer på muskelfæsterne i baghovedet.

Undersøgelse

Muskelinfiltrationer kræver sædvanligvis ikke nærmere undersøgelse, men ved vedvarende gener bør man udelukke anden udløsende årsag.

Behandling

Om muligt skal den udløsende årsag fjernes eller behandles. Behandlingen af muskelinfiltrationerne omfatter primært udspænding og stigende styrketræning.

Genoptræning

Genoptræningsprogram