Seneskedehindebetændelse omkring håndleddet

TENOSYNOVITIS STYLOIDEAE RADII, DE QUERVAIN

Anatomi


Senerne omkring håndleddet er omgivet af seneskeder. Senerne på håndryg af håndleddet ligger i 6 kulisser (se billedet) og fastholdes i seneskeder der er bundet til knoglerne. Sener på håndfladesiden af håndleddet ligger i én kulisse (Karpaltunlen) og fastholdes af en stærk, tværgående bindevævsstruktur (retinaculum flexorum). Senerne i 1. kulisse medvirker til bevægelse af tommelfingeren (M. abduktor pollicis longus og M. extensor pollicis brevis).

Seneskeder håndryg:

A. Retinaculum extensorum
B. Vagina tendinum mm. abductoris longi et extensoris pollicis brevis (1)
C: Vagina tendinum mm. extensorum carpi radialium (2)
D. Vagina tendinis m. extensoris pollicis longi (3)
E. Vagina tendinum mm. extensoris digitorum et extensoris indicis (4)
F. Vagina tendinis m. extensoris carpi ulnaris (6)
G. Vagina tendinis m. extensoris digiti minimi (5)

Årsag

Sene- og seneskedehindebetændelse (tendinitis og tenosynovitis) af senerne i 1. kulisse på håndleddet opstår ved en mekanisk irritation af sene og seneskede på grund af gentagne, ensformige bevægelser (fx ketsjersport og golf), hvorved der opstår en ”betændelse” (inflammation) ofte ledsaget af hævelse.

Sene- og seneskedehindebetændelse i 1. kulisse (ved tommelfingeren) kaldes De Quervans syndrom og er det hyppigste sted for sene- og seneskedebetændelse omkring hånden. Alle sener og seneskeder rundt om hånden kan imidlertid rammes.

Symptomer

Langsomt indsættende smerter langs den overbelastede sene(skede) i 1.kulisse i tommelfingersiden (De Quervain). Området kan af og til føles hævet og knitrende ved bevægelse af tommelfingeren. Smerterne forværres, når man vrider en klud, og når tommelfingeren føres væk fra pegefingeren mod modstand (abduktion).

Undersøgelse

Diagnosen stilles sædvanligvis ved klinisk undersøgelse, hvor der er ømhed og af og til hævelse af den overbelastede sene(skede). Hvis der er tvivl om diagnosen, kan der udføres ultralydskanning, hvor påvirkning af senen, væske i seneskeden og inflammation i seneskede og evt. sene (blodkarindvækst, Doppleraktivitet) kan ses, (Fakoya AO, et al. 2023). 

2. kulisse omfatter musklerne extensor carpi radialis longus og extensor carpi radialis brevis. Sene- og seneskedehindebetændelse i 2. kulisse (intersektionssyndrom) er en differentialdiagnose (om end behandlingen stort set er den samme).

Se ultralydscanning af tenosynovitis.

Behandling

Behandlingen omfatter primært aflastning fra smerteudløsende aktivitet, udspænding og langsomt stigende styrketræning inden for smertegrænsen af musklerne omkring håndleddet. Ved manglende fremgang på aflastning kan genoptræningen suppleres med medicinsk behandling i form af gigtpiller (NSAID) eller ultralydvejledt injektion af binyrebarkhormon i seneskeden (He KS, et al. 2023). Operation er sjældent indiceret.

Bandage

Det vil ofte kunne aflaste skaden, hvis man i en kort periode bruger en håndledsskinne, hvis man fx pga. arbejde er nødt at belaste håndleddet.

Komplikationer

Ved manglende fremgang bør man overveje om diagnosen er korrekt, eller om der er tilstødt komplikationer:

Specielt bør følgende overvejes:

Genoptræning

Genoptræningsprogram