Korsbåndsbristning, bagerste

RUPTURA LIGAMENTUM CRUCIATUM POSTERIUS, PCL

Anatomi

Knoglerne i knæleddet omfatter lårknoglen (femur), skinnebensknoglen (tibia) og knæskallen (patella). Endvidere er der et lille led mellem skinnebenet og lægbenet (fibula). Knæleddet er forstærket af en ledkapsel, der på siderne er forstærket med et udvendigt og indvendigt sideledbånd (ligamentum collaterale laterale, LCL og mediale, MCL). Inde i knæet findes to menisker: en udvendig (lateral) og en indvendig (medial) menisk, der stabiliserer knæleddet. Der findes endvidere to ledbånd, forreste og bagerste korsbånd (ligamentum cruciatum anterius, ACL og posterius, PCL).

Knæled forfra:

A. Ligamentum cruciatum posterius (Bagerste korsbånd)
B. Ligamentum collaterale mediale/tibiale (Indvendige sideledbånd)
C. Meniscus medialis (Indvendige menisk)
D. Insertio anterior menisci medialis
E. Ligamentum transversum genus
F. Tibiae
G. Fibulae
H. Ligamentum cruciatum anterius (Forreste korsbånd)
I. Ligamentum collaterale laterale/fibulare (Udvendige sideledbånd)
J. Meniscus lateralis (Udvendige menisk) 
K. Femur

Årsag

Bristning af bagerste korsbånd opstår sædvanligvis ved et slag eller spark direkte ind på forsiden af skinnebenet lige under knæet. Se foto

Symptomer

Sædvanligvis høres eller mærkes et smæld og forsat idrætsaktivitet må afbrydes. Knæet kan hæve inden for de første timer, hvorefter knæet ikke kan bøjes helt. Relativt ofte sker der ikke hævelse i knæet. Man kan efterfølgende ofte fornemme, at benet giver efter (knæsvigt).

Undersøgelse

Ved mistanke om total eller delvis bristning af bagerste korsbånd bør man søge læge (skadestue), for at få stillet diagnosen. Lægen kan udføre forskellige knætest (bagerste skuffeløshed) for at undersøge stabiliteten af knæet.

Man skal være opmærksom på, at løsheden i knæet ofte først kan påvises efter 1-2 uger. Det er ofte nødvendigt at supplere med MR-scanning, ultralydscanning for at stille diagnosen med sikkerhed. Se ultralydscanning.

Behandling

Behandlingen af isoleret bristninger af bagerste korsbånd omfatter sædvanligvis primært aflastning fra smerteudløsende aktivitet og gradueret genoptræning inden for smertegrænsen. Kun i tilfælde af udtalt løshed, eller hvis bristningen er kombineret med andre ledbåndsbristninger, kan operation overvejes.

Bandage

Hængsel bandage (Don-Joy) kan anvendes de første par uger.

Komplikationer

Ved manglende fremgang bør der foretages MR-skanning.

Specielt bør følgende overvejes:

Specifikt

Da der er risiko for, skaden giver varige mén, bør skaden anmeldes til dit forsikringsselskab.

Genoptræning

Genoptræningsprogram