Væskeansamling i leddet og i knæhasen

SYNOVITIS , BAKERCYSTE

Anatomi

Knoglerne i knæleddet omfatter lårknoglen (femur), skinnebensknoglen (tibia) og knæskallen (patella). Ledhulen er beklædt med en ganske tynd ledhinde.

Knæled:

A. Patella (Knæskal)
B. Tibiae (Skinneben)
C. Meniscus lateralis (Udvendige menisk)
D. Femur (Lårben)

Årsag

Ved vrid og andre traumer i knæleddet frigives forskellige ”betændelsesstoffer” (inflammatoriske proteiner), der udløses en ”betændelse” (inflammation), hvor ledhinden (synovialis) bliver tykkere og producerer væske, således leddet hæver (Nieboer MF,  et al. 2023). I nogle tilfælde poser væsken ud i knæhasen (Bakercyste).

Symptomer

Hævelse af leddet. Smerter ved bevægelse af knæleddet. Problemer med at bøje knæet helt.

Undersøgelse

Ledhævelser bør vurderes af en fagperson. Diagnosen stilles sædvanligvis ved almindelig klinisk undersøgelse, hvor det ikke er muligt at påvise beskadigelser af andre strukturer (ledbånd, menisker). Mindre ansamlinger i knæet og knæhasen (Bakercyster) kan kun påvises ved ultralydskanning (UL-1).

Hvis ledhævelsen sker efter akut skade, og der ikke kan stilles en diagnose, bør knæet lægeundersøges igen 2 uger senere for ikke at overse fx en forreste korsbåndsskade, der kan være vanskelig at diagnosticere i det akutte stadie.

En Bakercyste er et symptom på, at der er sket noget i knæet, så der produceres for meget ledvæske. Det er naturligvis afgørende at udelukke en behandlingskrævende skade i knæet som årsag til ledhævelsen og/eller Bakercysten.

Behandling

Aflastning. Hvis hævelsen ikke svinder trods aflastning, kan denne suppleres med medicinsk behandling i form af gigtpiller (NSAID) eller injektion af binyrebarkhormon i leddet eventuelt forudgået af udtømning af ledvæsken og Bakercysten (Fredberg U, Bolvig L. 2001).

Sædvanligvis kommunikerer Bakercysten med knæleddet, og, kan der udtømmes tynd, gullig ledvæske fra Bakercysten. Ved ultralydskanning kan det injicerede binyrebarkhormon ses fordele sig i såvel knæled som Bakercysten.

Hvis der udtømmes gelatinøst væske fra Bakercysten, er kommunikationen til knæleddet sandsynligvis afbrudt, og det er derfor nødvendigt at tømme og evt. injicere både knæled og Bakercyste.

Komplikationer

Hvis ikke forløbet går jævnt fremad, bør man overveje, om diagnosen er rigtig eller om der er tilstødt komplikationer.

Specielt bør følgende overvejes:

Genoptræning

Genoptræningsprogram